El batle de Sóller, Carlos Simarro, titlla de "gran fracàs" la memòria democràtica
El ple va debatre la qüestió amb una moció del PSOE per recordar les víctimes del cop militar
PalmaEn el darrer ple de l'Ajuntament de Sóller, el batle, Carlos Simarro feu una intervenció contra la memòria democràtica que ha indignat l'oposició i els veïns. Simarro titllà de "gran fracàs" les iniciatives relatives a la memòria històrica enllestides pels governs estatal i autonòmic.
Després que el PSOE presentàs una moció per recordar les víctimes del cop militar, el batle feu un discurs en què acusava l'esquerra de voler enfrontar la societat amb aquestes iniciatives: "Tornar enrere fa dividir els espanyols i això és un gran fracàs. Jo entenc que al PSOE això li agrada i a l'esquerra també, però hem de mirar endavant". Simarro afegí que "jo no vull saber allò que va passar, ni per defensar-ho ni per atacar-ho. Ara, tampoc vull pensar que els bons són uns i els altres són dolents. Crec que hi va haver una transició molt bona i molt correcta".
Davant aquesta situació, l'agrupació municipal Més per Sóller ha comdemnat els fets i ha denunciat que el PP "mai no s'ha manifestat en contra dels assassinats produïts pels feixistes durant el cop d'estat, la Guerra Civil ni al llarg de tota la dictadura". La portaveu de Més, Laura Celià, ha recordat que "al principi de legislatura, el PP va amenaçar amb tornar a instal·lar els símbols feixistes dels Caiguts, va posar totes les traves possibles per a la instal·lació de les stolpersteine i ha permès la instal·lació de pancartes al Consistori i celebrat actes de reconeixement de les víctimes religioses de la Guerra Civil". Els ecosobiranistes han assanyalat que la postura dels populars "no és neutral en absolut, sinó completament alineada amb la dreta més reaccionària i conservadora, amb uns postulats que només defensa l'extrema dreta".
El batle no fou l'únic que intervingué, sinó que dos regidors del Partit Popular també donaren la seva opinió. En aquest sentit, el primer tinent de batle, Carlos Darder, assegurà que "no hi ha cap necessitat d'haver d'obrir polèmiques. Ni ens posicionam a favor d'un bàndol ni de l'altre, trobam que s'ha de condemnar tot", mentre que la regidora de Serveis Socials (PP), Llum Castañer, assegurà que "està reconegut i superat tot allò que ha passat".
El portaveu del PSOE, Jaume Mateu, respongué als populars i assegurà que "la memòria democràtica no obre polèmiques, serveix per donar sensació de conhort i alleujament als familiars de les víctimes. Precisament serveix per ajudar a tancar ferides i continuar endavant, no són revenges".
La moció
La moció del PSOE proposava commemorar el 29 i el 31 d'octubre com a Dia de record del naixement del moviment democràtic preautonomista i Dia de record i homenatge a totes les víctimes del cop militar, la Guerra Civil i la dictadura, respectivament. Els socialistes instaren l'Ajuntament a fer accions de difusió durant aquestes dates rellevants i reivindicar el paper que jugaren les dones en la lluita pels ideals republicans, entre d'altres. La proposta fou finalment aprovada amb 9 vots a favor (PSOE, MÉS, El Pi i Podem) i 8 abstencions (PP).