Son Negre
Part Forana17/04/2024

El Bisbat determina que Son Negre va caure per “un col·lapse general de la volta antiga”

Va ser a conseqüència d’una “esquerda longitudinal qualificada de lleu que només necessitava vigilància”

Sebastià Vanrell
i Sebastià Vanrell

PalmaUn crui lleu va ser el causant de l’esfondrament de gairebé tota la coberta de l’església rural de Son Negre (al municipi de Manacor) fa dues setmanes, segons el darrer informe fet públic aquest dimecres pel Bisbat de Mallorca, que ha avançat que després dels estudis fets per la seva arquitecta tècnica, "la causa plausible, sempre pendent de posteriors informes, és un col·lapse general de la volta antiga per un defecte estructural, només visible a través d'una esquerda longitudinal qualificada de lleu i que només necessitava vigilància”. L'arquitecta també sosté que “aquest col·lapse va arrossegar el sostre darrere d'ell”. 

El fet que la volta nova, feta amb un sistema constructiu més sòlid, i la volta del presbiteri, encaixonada per la sagristia i el campanar i de dimensions més reduïdes, no hagin col·lapsat reforçaria des del punt de vista tècnic aquesta hipòtesi, segons explica el mateix informe.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que els antecedents d'aquest immoble i algunes de les seves patologies ja eren coneguts arran d'un estudi fet per una estudiant d'arquitectura tècnica de la UIB, del qual es van derivar unes recomanacions. Aquest estudi concret, reconeix el Bisbat, “identificava com a greu alguna ruptura de bigues al presbiteri i edificis annexos, així com alguna esquerda a la volta del presbiteri i les parets laterals de la nau. "Totes les altres patologies van ser considerades lleus i només requerien un seguiment".

El Bisbat de Mallorca torna a fer menció que fa quatre anys es va fer una actuació per subsanar les patologies qualificades com a greus i algunes altres derivades de la manca d'estanquitat de l'edifici, que va consistir en una intervenció en la coberta i l'apuntalament de les dependències annexes. Uns treballs que curiosament no són recordats pels veïns més propers al temple i les persones que habitualment hi acudien a missa.

Cargando
No hay anuncios

"La resta de patologies no va demostrar cap tipus d'evolució i es mantenien sota vigilància periòdica". Així, els estudis fets per l'arquitecta tècnica del Bisbat, a l'espera de recollir més informes de personal especialitzat en aquest tipus d'estructura, semblen indicar que les intervencions fetes seguint les indicacions de l'estudi abans esmentat "van ser correctes, ja que ni el presbiteri ni les dependències annexes van col·lapsar, sinó que han aguantat bé".

“Després del col·lapse de la volta i del sostre de l'oratori rural de Son Negre, es va visitar l'immoble i es van prendre les mesures cautelars corresponents. Tot seguit, es van iniciar els estudis i procediments pertinents”. En presència dels tècnics, informen des del Bisbat, es van retirar els béns mobles que havien quedat exposats i es van dipositar en un lloc segur. En aquests moments s'està redactant el projecte de mesures cautelars per poder retirar les runes i eliminar els elements inestables que no han col·lapsat. Paral·lelament, s'han encarregat altres informes a professionals especialitzats en estructures i voltes per aportar més opinions per aclarir la causa final.

Cargando
No hay anuncios

"Quan la zona es trobi lliure de runes i assegurada, es protegiran aquells elements que no es poden retirar i que amb pluja obliqua podrien veure's afectats, com el presbiteri o el púlpit". Un cop fets aquests procediments i estudis, s'avança que s'obrirà una nova fase d'estudi per veure quines possibilitats tècniques existeixen per a la conservació del bé i la seguretat de tota l'estructura, conjugant la legalitat vigent derivada del catàleg municipal de patrimoni i el codi tècnic de l'edificació.