SANTANYÍ
Part Forana 13/07/2013

El canvi de batlia a Santanyí, un acte social

Llorenç Galmés pren el relleu a Miquel Vidal com a batle enmig d'una gran expectació popular

Joan Sitges
3 min
PLANA MAJOR  El president José Ramón Bauzá assistí a l'acte acompanyat de bona part dels consellers i alts càrrecs del Partit Popular. Al carrer, els veïns que no pogueren entrar a la Sala veieren l'acte per una pantalla gegant.

Santanyí.El canvi a la batlia de Santanyí, que va tenir lloc ahir en una sala de plens que va quedar minúscula, va embolicar-se amb el paper solemne d'una celebració institucional. Cal tenir en compte que Miquel Vidal, el batle sortint, és l'actual secretari general del Partit Popular a Balears i la seva renúncia va atreure fins al seu poble d'origen els dirigents més destacats del partit. El president del Govern balear, José Ramón Bauzá; la portaveu parlamentària popular, Mabel Cabrer; la portaveu del Govern, Núria Riera; la presidenta del Parlament, Margalida Durán, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, entre d'altres, volgueren ser testimonis del relleu. I és que el successor de Vidal com a màxima autoritat santanyinera és Llorenç Galmés, fins ahir tinent de batle i també reconegut militant del Partit Popular que, a més d'ocupar un escó al Parlament balear, forma part de la directiva de les Noves Generacions populars en l'àmbit estatal.

L'acte d'ahir començà la part més institucional amb un parlament de Vidal durant el qual va destacar "el projecte liberal que hem duit endavant aquests anys per fer el bé al poble i que hem sabut exportar de Santanyí cap a tota la comunitat". L'oposició, per decisió del govern municipal, no va poder intervenir en el ple. Des del Partit Socialista votaren en contra de la investidura de Llorenç Galmés com a batle i destacaren, fora del ple, el "caràcter poc democràtic d'aquest tipus de relleus" i desitjaren "que el nou batle faci més feina a Santanyí de la que fa al Parlament", explicà el portaveu Juli Fuster. Per la seva banda, els regidors de Convergència i el d'Esquerra s'abstingueren en l'elecció del batle. "Galmés, amb el seu vot al Parlament, ha ajudat a esquerdar es consensos lingüístics i educatius que tant havien costat d'aconseguir", criticà a la sortida de l'acte i justificant el sentit de la seva votació, el regidor d'Esquerra, Jaume Amengual.

Versos de Blai Bonet

Els edils del PP votaren tots a favor de la investidura de Galmés i varen fer possible així el relleu a la batlia santanyinera. Un emocionat Llorenç Galmés va començar així el seu primer discurs al capdavant del Consistori. Ho va fer en català literari, tal com demana la solemnitat del moment, i davant la mirada atenta de Bauzá. Ho va fer, a més, citant el poeta Martí i Pol i també un dels escriptors en llengua catalana més insignes del municipi. "Com deia Blai Bonet en una de les darreres entrevistes, és difícil governar un poble si no s'hi tenen arrels", va etzibar el nou batle per afegir que "defensaré amb fets i de manera ferma la cultura, els valors patrimonials d'aquesta terra i la llengua que ens defineix com a poble". El nou primer edil, a més, va tenir temps per dedicar un agraïment al seu predecessor: "He tingut la sort de tenir-te de patró; gràcies de tot cor per ensinistrar-me en la il·lusió per treballar en la defensa dels interessos del nostre municipi".

A més de Miquel Vidal, el president Bauzá i la plana major del Partit Popular, el nou batle va tenir com a oients prop de tres-centes persones. La sala de plens va quedar petita i el públic s'hagué de repartir entre les escales de l'Ajuntament i la nova sala d'exposicions consistorial, a la qual es va instal·lar una pantalla perquè tothom pogués veure en directe la presa de possessió de Llorenç Galmés. Com a agraïment, la primera vara oferí un refresc a tots els que anaren a l'Ajuntament.

stats