Carrera contra rellotge a l'hipòdrom de Manacor per crear la junta de propietaris

L'Ajuntament es proposa regularitzar-ne la titularitat i que les instal·lacions passin a ser públiques

Reunió entre l'Ajuntament i representants dels sector hípic de la comarca del Llevant.
M. Barceló
24/12/2018
3 min

ManacorLa creació d'un cens de propietaris de l'hipòdrom de Manacor és la primera carrera contra rellotge que ha de fer l'Ajuntament per regularitzar la titularitat de les instal·lacions hípiques. L'objectiu és poder accedir als títols suficients i tenir la potestat per poder decidir sobre el futur del recinte. Això passa arran que l'Institut de l'Esport Hípic decidís, la setmana passada, trencar el conveni de gestió en saber que l'Ajuntament deixà de tenir-ne l'usdefruit el 2014.

El passat i el present de l'hipòdrom resulten molt enrevessats. El projecte hípic més important del Llevant de Mallorca, que començà el 3 d'abril de 1960 amb l'estrena de l'actual recinte, avui dia no té una junta de propietaris. I l'Ajuntament creia que en mantenia la tutela fins que una propietària l'advertí, i també al Consell de Mallorca, que l'usdefruit de 30 anys acabà el 2014. Per tant, totes les decisions preses després no tenen una base i efectes legals.

Dels 600 títols de propietat tramesos, l'Ajuntament en té 224, adquirits el 1983 en segona subhasta en desaparèixer la societat de carreres de trot, que gestionava les curses de trot. La resta de títols no se sap ben bé per on paren. Per això s'ha fet una crida perquè els titulars presentin la documentació acreditativa a l'Ajuntament i se'ls pugui registrar per tal que siguin convocats a la creació de la junta de propietaris i posteriorment puguin decidir sobre el futur de les instal·lacions.

Miquel Perelló, regidor d'Esports, recorda que si no es frena l'expedient de resolució del conveni, iniciat el passat dia 21, que es mantenia amb l'Institut de l'Esport Hípic de Mallorca (IEHM), el qual depèn del Consell, el 21 de març la gestió revertirà a l'Ajuntament.

Primera passa

"Crear la junta de propietaris és la primera passa per poder tenir després el vistiplau dels titulars i donar cobertura al darrer conveni signat amb el Consell per la gestió de l'hipòdrom", assenyala el regidor, tot advertint que la tasca que hi ha per endavant "és molt laboriosa, en tant que pot haver-hi molts titulars morts i que els seus hereus no hagin regularitzat la propietat". No obstant això, "la junta, una vegada creada, serà sobirana per prendre decisions".

Perelló, en la línia de la batlessa, Catalina Riera, ha lamentat que el Consell no hagi donat cap treva a l'Ajuntament per poder regularitzar "un tema molt complex", que parteix del moment en què els serveis jurídics no detecten que ha expirat l'usdefruit de l'Ajuntament (2014) i, per tant, aquest no té potestat per decidir sobre l'hipòdrom, malgrat que en té el 40% de les accions".

La idea de l'actual equip de govern és mirar que els títols de propietats privats puguin ser comprats i que en el futur la gestió del recinte hípic passi a ser definitivament pública. "Perquè tampoc no és lògic que l'Ajuntament o les institucions posin sempre doblers per al seu funcionament i la part privada, no", explica Perelló.

Proposta al Govern

En aquest línia, una altra opció que ha posat l’Ajuntament de Manacor sobre la taula consisteix a demanar al Govern de les Illes Balears "la compra de la part de l’hipòdrom que encara no és pública" a través del fons de l'Impost de Turisme Sostenible, segons ha anunciat la batlessa, Catalina Riera, als representants del trot de la comarca amb els quals s'ha reunit.

"Tota l'afició al trot del Llevant i l’Ajuntament de Manacor està convençuda del potencial turístic que té l’hipòdrom; a més, sabem que l’hípica és un element que identifica la nostra comarca, identifica Mallorca i també identifica les Illes Balears", ha explicat la batlessa. "Si no comptam amb la col·laboració del Consell, la demanarem al Govern perquè el trot transcendeix el municipi i la comarca", afegeix Catalina Riera.

Cavallistes i aficionats al trot de la comarca del Llevant han entès que la situació és adversa i complicada. En tot cas, l’hipòdrom de Manacor no es tancarà i les carreres de cavalls continuaran. "Hi hi haurà curses, amb l'Institut Hípic del Consell o sense", assegura la batlessa.

stats