Fires i festes
Part Forana 03/06/2024

Unes carrosses sense pressió completen les Fires i Festes de Manacor

El risc de pluja marca una desfilada més curta i amb els premis repartits de manera equitativa entre totes les escoles

Sebastià Vanrell
2 min
Una de les festes a Manacor

ManacorL’amenaça de pluja que durant el dia va inquietar l’organització i participants de la desfilada de carrosses i comparses de Manacor va quedar en només això, un punt de dubte que finalment no va impedir la sortida d’un dels actes més característics de les Fires i Festes de Primavera. Una previsió que fins i tot va fer que l’Ajuntament publicàs a les seves xarxes socials que, si plovia, els participants es podrien refugiar al pavelló de l’escola La Salle, des d’on va acabar sortint l’espectacle.

Com sempre, el passeig d'Antoni Maura (popularment conegut com na Camel·la) va ser l’escenari on centenars de persones es van concentrar per contemplar, a banda i banda del pas de la comitiva, els motius més repetits quan arriba juny. Al·legories a la primavera que s’acaba, al bon temps, a la temperatura alta i a tot allò que desperta amb el sol, tot i que ahir aquest brillàs per la seva absència.

I això que l’Ajuntament de Manacor, quan fa unes setmanes va presentar el programa de festes, va especificar que enguany hi hauria canvis en la desfilada destinats directament a evitar la calor dels més petits, qui componen, juntament amb els seus pares, el gruix de les comparses.

Així, el regidor responsable, Mateu Marcé, va explicar que només es faria una volta al passeig en lloc de completar les dues de rigor i costum, i que l’acte començaria mitja hora després de l’habitual, és a dir a les 18.30 h i així no tenir tant de sol de cara. Unes mesures que no van agradar a totes les escoles o associacions de pares, algunes de les quals volien mantenir intacte el recorregut.

No és cap secret que al Consistori manacorí no li acaba de convèncer la desfilada, una cosa una mica passada de moda i que durant els darrers anys ha vist com la seva participació disminuïa de manera notable, tant en carrosses (sustentades en la feina de les escoles de la ciutat) com en interès públic (ja no desperta les expectatives com a fi de festa). El que fa que l’Ajuntament es plantegi redissenyar encara més la vocació de ‘ses carrosses’.

Sense premis

Una altra de les novetats de 2024 ha estat la voluntat de no crear una competició oberta entre els centres, per la qual cosa l’Ajuntament de Manacor ha optat per repartir equitativament els premis previstos entre els participants, sense que hi hagués uns guanyadors que quedassin en el palmarès.

Per altra banda, aquest diumenge, al teatre municipal també va tenir lloc un acte d’homenatge a l’activista feminista Antònia Matamalas. Els seus amics i veïns la van recordar, en un emotiu retrobament amb el seu llegat i com a impuls a tot el que està per venir dins del Col·lectiu Dones de Llevant, que ella mateixa va crear i liderar durant anys.

Ja de nit, a les 21h, va tenir lloc al pati de Can Frau, al centre de Manacor, un concert líric organitzat per l’associació cultural s’Agrícola, i que va tenir la participació de Maia Planas, José Manuel Sánchez i Jesús López Blanco.

stats