Cemex reobre la fàbrica de Lloseta, però preveu dur més ciment de fora
En dos anys, l'empresa no ha elaborat cap pla per estudiar la viabilitat de desmantellar la cimentera
LlosetaLa multinacional mexicana Cemex no desmantellarà la fàbrica de Lloseta, mantindrà oberta la cimentera, tampoc no recol·locarà alguns dels exempleats –com es va comprometre a fer després de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) del 2019 que va afectar 85 dels 98 treballadors– i, a més, preveu dur més ciment de fora de les Balears. L'empresa tenia dos anys per decidir el destí de la fàbrica –el termini acabava el 15 d'abril– i admet que, des que va aturar la producció de la planta, ni tan sols ha fet cap pla de viabilitat per calcular quant costaria desmantellar-la. Ara anuncia que produirà en funció de la demanda, però els sindicats sospiten que tot és una cortina de fum. Cemex es limita a assegurar que la fàbrica "compleix" amb els requisits de l'administració i "té tots els papers en regla".
Ara Cemex explota les sitges del moll de Palma i la del port d'Alcúdia, on l'empresa envia el ciment de la fàbrica de Tarragona. Les instal·lacions de Lloseta mateix funcionen com a "estoc" i només "s'hi envasa el ciment que arriba per distribuir a Mallorca", explica el portaveu del comitè d'empresa, Vicenç Villalonga. Però Cemex vol obrir un nou centre d'emmagatzematge i distribució al port d'Alcúdia, o sigui que la demanda illenca és elevada i necessita més ciment de la Península. Aquesta proposta no convenç el GOB ni Salvem el Moll, que han presentat al·legacions a l'Autoritat Portuària de les Balears perquè arixivi el projecte. Per part seva, Cemex no ha volgut fer declaracions sobre aquesta qüestió. "Encara no ha sortit el concurs, per tant no hi ha cap informació a aportar", afirmen fonts de l'empresa.
La companyia tenia marge fins dia 15 d'abril d'enguany per comunicar al Govern què faria amb la fàbrica de Lloseta: reactivar-hi la producció o desmantellar-la. Aquesta setmana va anunciar que la reobrirà, però ho farà amb una producció limitada que no concreta. "Es tracta d'un ciment especial i ens anirem adaptant a la demanda i al mercat", diuen fonts de Cemex. Tampoc preveu oferir nous llocs de feina, si més no per ara. "La producció la faran les set persones que treballen a la fàbrica, i en funció de com avanci la demanda, s'anirà ajustant el personal".
El responsable d'Indústria i Construcció a les Balears del sindicat UGT, Roberto Serrano, no té cap dubte a l'hora de valorar l'anunci de l'empresa: "Aquest anunci és una cortina de fum. Cemex només produirà ciment durant unes setmanes a l'any perquè el Govern no els faci desmuntar la fàbrica i puguin conservar els permisos. Després de la quantitat de treballadors que varen fer fora, encara se'n volen continuar aprofitant".
Treballadors decebuts
L'anunci del reinici de l'activitat ha provocat expectació entre treballadors i exempleats. "S'ho han agafat amb escepticisme, però almenys hi ha una porta oberta per als empleats que fan feina en el manteniment; si la fàbrica es desmantellava, veien un futur incert", explica el president del comitè d'empresa, Vicenç Villalonga. "Som conscients que ara com ara no es recuperaran llocs de feina, perquè la producció serà mínima", reconeix. El GOB tampoc està content amb l'anunci de la reobertura, i no només pels efectes per al medi. La portaveu de l'entitat, Margalida Ramis, explica que un dels acords era mantenir els llocs de feina: "Hi va haver una reestructuració de personal i amb aquesta posada en marxa no es preveu generar llocs de feina. On és l'estratègia? Estam indignats", explica.
Treballadors afectats per l'ERO han deixat de confiar en l'empresa. En dos anys no han tingut notícies de Cemex i s'han vist obligats a cercar feina. És el cas de Sebastià Mulet. Ara ha trobat feina en un altre sector i si l'empresa el crida per reincorporar-se no sap si hi tornarà, perquè "està decebut". Tomeu Coll és un altre dels empleats afectats. No confia a tornar a fer feina per a Cemex. S'ha vist obligat a cercar feina pel seu compte i no en va trobar cap de "digna" fins al mes de novembre de l'any passat, comenta. Un altre extreballador que demana que no es publiqui el seu nom està en una situació semblant. Va començar a treballar en un altre sector fa un mes perquè se li havia acabat l'atur i es va cansar d'esperar la telefonada de Cemex. Té clar que el seu pas per l'empresa va acabar el 2019, quan va ser acomiadat. Fins i tot dubta que Cemex posi en marxa els projectes que es va comprometre a impulsar quan decidí tancar.
Per part seva, la Conselleria de Transició Energètica també està a l'expectativa. "És important conèixer la quantitat de producció i les característiques del ciment. El que més ens preocupa és el nombre de llocs de feina que comporta", diuen fonts de la Conselleria. Per això, el departament que depèn del vicepresident, Juan Pedro Yllanes, ha sol·licitat una reunió amb Cemex i espera que es faci la setmana que ve.