Una colònia de moixos provoca un brot de tinya entre veïns de Manacor
Els residents de la zona demanen una solució "immediata" davant aquest problema de salut pública
PalmaFa mesos que colònies incontrolades de moixos proliferen perillosament pels carrers de Cala Mendia a Manacor. Van començar essent pocs i salvatges, però a mesura que determinats veïns els han anat alimentant, s’han establert en grups que no aturen de créixer fins a provocar ara un problema de salut pública. I és que amb l’arribada de l’estiu i l’augment constant de la temperatura ja s’estan diagnosticant els primers casos de tinya entre famílies de la urbanització manacorina.
Només al passeig d'Alfons XII, que arriba fins a la zona hotelera, hi ha tres colònies localitzades amb moixos que no reben cap tipus d’assistència, cura o esterilització perquè deixin de reproduir-se. Això ha conduït primer a un malestar generalitzat dels veïns d'aquest i altres carrers de la zona, i ara a l’aparició d’un brot de tinya provocat directament pels animals, que entren dins jardins i cases particulars sense control, cercant més menjar i infectant els residents.
La tinya és una malaltia infecciosa comuna produïda per fongs dermatòfits, que afecta la pell, el cuir cabellut, les ungles o els peus. Pot aparèixer en persones de totes les edats i desenvolupar-se al mateix temps en diverses parts del cos. La tinya és contagiosa i es transmet per diverses vies, entre les quals el contacte directe amb persones o animals infectats (cans, moixos, conills, ocells, etc.). Provoca picor, l’enrogiment o dolor a la pell o l’aparició de pus.
Actualment els moixos només a Cala Mendia es compten per centenars, amb zones especialment conflictives com les escales que baixen dels hotels fins a la platja, on hi ha punts on l’olor combinada d’excrements i orina causen una ferum insuportable. La deixadesa de la mateixa zona (de l'Ajuntament de Manacor però no ben mantinguda) fa que els moixos es multipliquen al resguard de solars i zones verdes. Fins al punt que alguns veïns afectats han hagut de tancar altres animals domèstics sense sortir de ca seva, per por a contagis.
“Necessitam una solució immediata”
Treballadors de la Fundació Natura Parc, que té un acord de recollida d’animals amb el Consistori manacorí, ja es van personar fa uns dies a la zona per comprovar l’estat dels animals i la seva afectació en la salut dels residents. Va comprovar efectivament que s’han començat a estendre casos de tinya entre famílies, que ja estan en tractament mèdic. “Van retirar alguns moixos infectats, però necessiten l’autorització expressa de l’Ajuntament per endur-se’n les colònies”, expliquen diversos veïns de Cala Mendia, nerviosos per les conseqüències. Alguns ja han avisat tant la Policia Local com el departament de Medi Ambient municipal. “Necessitam una solució immediata perquè el que primer era una qüestió de civisme ara ja és de salut pública”.
Casos escolars
La tinya, que sol tenir un procés de curació de dos mesos a base de pastilles i cremes antibiòtiques, està començant a causar problemes també entre alumnes d’escoles d’estiu de Manacor. En una, després de descartar que es tractessin de casos d'impetigen (un bacteri que també afecta la pell) es van comprovar la proliferació de casos de tinya entre menors.