El Consell declara d'interès general la primera planta de compostatge a Mallorca
La institució insular avança així el procés de construcció de la fàbrica
El Consell de Mallorca ha declarat per primera vegada a la història una obra pública d'interès general. Es tracta de la primera planta de compostatge de Mallorca, que es farà a Llucmajor. D'aquesta manera, s'avança dos anys el termini per finalitzar el projecte.
A més, també es preveuen plantes a Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx. La consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ja va avançar a aquest diari que l'objectiu d'aquestes fàbriques és "oferir al sector un compost de qualitat a un preu públic que rebaixi els preus de producció".
Cal tenir en compte que, segons el Consell, Llucmajor és un dels municipis que més residus orgànics generen a Mallorca i per això, és un dels llocs que preveuen més recollida de matèria els pròxims anys. De fet, el 2021 es van recollir més de 1.400 tones d'aquest tipus de residus a aquest municipi.
En concret, es tracta del projecte 'Mallorca tanca el cercle' i per a Ribot suposa una "bona notícia" la categoria administrativa que s'ha aprovat perquè hi ha "una urgència social i mediambiental" per tal de complir els objectius de les lleis de residus.
La institució insular preveu que el projecte de les plantes costi 200 milions d'euros i que el projecte es financi amb fons europeus Next Generation.
Entre els avantatges que suposa aquesta iniciativa, Ribot ha destacat que millorarà "de manera significativa" la sostenibilitat de Llucmajor i dels municipis del voltant, que suposarà un "gran estalvi econòmic" en els serveis de recollides municipals i que contribuirà a la reducció d'emissions en el transport dels bioresidus.