El Consell modifica el Distintiu Serra perquè les empreses que no hi tenen la seu fiscal s'hi puguin adherir
També ha eliminat la paraula 'Mallorca' del segell perquè aquest "no entri en col·lisió amb les DOP i les IGP"
PalmaEl Distintiu Serra de Tramuntana podrà arribar a més empreses després que el Consell de Mallorca hagi modificat els requisits per adherir-s'hi. El canvi té a veure amb tots aquells transformadors que, tot i tenir l'explotació dins la zona, tenen el domicili fiscal a Palma. Aquests, fins aleshores no podien formar part del Distintiu perquè la normativa deia que: "L'empresa transformadora haurà de tenir el domicili fiscal dins els límits del mapa Annex al present conveni". Per contra, a partir d'ara, el Consell tindrà en compte que l'empresa tingui l'establiment comercial, la fàbrica o la indústria transformadora a la Serra.
Aquest no és l'únic canvi que s'ha fet, sinó que també s'ha eliminat 'Mallorca' del nom del distintiu per evitar que entri en col·lisió amb les Denominacions d'Origen Protegit (DOP) i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) existents. En aquest sentit, els productes, que estan emparats dins alguna d'aquestes dues figures també podran adherir-se al Distintiu, un dret que fins ara no estava del tot garantit i podia crear inseguretat jurídica.
Cal destacar que fins ara només quatre entitats que abracen prop de 400 productors i transformadors s'han sumat a la iniciativa que va arrancar el juliol de 2022. Aquestes són la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu (Sóller), la Cooperativa Pagesa de Pollença, les Vinyes Mortitx (Escorca) i els Formatges Tramuntana (Pollença).
El segell té l'objectiu d'assenyalar que un producte o un servei col·labora amb el manteniment, la preservació i la protecció de la Serra. En cap cas es tracta d'un segell que mesuri la qualitat dels productes, sinó que en destaca l'origen per visibilitzar la dificultat afegida que suposa produir en aquesta zona.