El Consell no admet el Catàleg de Patrimoni de Pollença
Després de dos anys en marxa, l'obliga a fer una nova tramitació
PollençaEl Consell de Mallorca no ha admès el Catàleg de Patrimoni de Pollença i, després de dos anys en tràmits, el Consistori haurà de començar de nou. Fa quasi 20 anys que s'està redactant aquest document, que ha passat a exposició pública en diverses ocasions per presentar al·legacions. El mes de juliol del 2020 se'n va fer una aprovació provisional i ara l'Ajuntament s'ha trobat que Patrimoni no ha aprovat "el 98% del catàleg que estava consensuat", explica a l'ARA Balears el batle de Pollença, Tomeu Cifre.
"La Llei d'urbanisme exposa que ja no forma part d'un annex sinó del planejament, i per això necessita un altre tipus de tramitació. Després de 20 anys de lluitar per un catàleg que esta totalment consensuat no el tornarem a fer", lamenta Cifre.
Cal recordar que el Catàleg de Patrimoni de Pollença ha generat debat en diverses ocasions, entorn de la protecció de cinc residències familiars d'arquitectura tradicional situades a primera línia del Moll: Can Qués, Can Morató, Can Mena, Ca l'Adroguer i Can Tugores. El debat girava entorn de si s'havien d'incloure o no en el Catàleg, ja que la protecció suposaria assumir possibles indemnitzacions als propietaris. "Ara aquestes cases no estan protegides i podrien caure en qualsevol moment", diu el batle.
Cifre se sent "enganyat" perquè, en un principi, la directora general de Patrimoni, Kika Coll, s'havia compromès a aprovar el catàleg, amb la "prescripció" que hi introduïssin aquestes construccions una vegada presentat l'esborrany. Per aquest motiu, fins ara, el Consistori les havia exclòs. "Quedàrem que li enviaríem tota la documentació i que en tenir una aprovació definitiva amb prescripcions hi inclouríem aquestes cases", afegeix el batle. Per la seva banda, des de Patrimoni apunten que aquesta aprovació no és competència seva, sinó d'Urbanisme.
Canvi a la LUIB
Segons la Llei d'Urbanisme de les Illes Balears (LUIB), que entrà en vigor el 2018, els ajuntaments amb més de 10.000 habitants tenen competència per a l'aprovació definitiva dels instruments de planejament urbanístic o les seves alteracions. Però aquesta aprovació definitiva només es pot dur a terme amb un informe previ que sigui favorable del Consell.
En el cas de Pollença, la tramitació d'aquest catàleg "va arrancar el 2014 i com que els tràmits es varen iniciar abans de l'actualització de la LUIB consideram que no li és aplicable. S'ha denegat per un tema de forma i això ens genera impotència", diu Cifre. El fet de no tenir Catàleg de Patrimoni provoca "que tot el patrimoni estigui desprotegit". Per això, des de l'Ajuntament recorreran contra la decisió del Consell amb un recurs de contencios administratiu, ja que, si no, "haurem de començar de nou", afegeix el batle.