Part Forana15/03/2016

El Consistori de Manacor rebutja per unanimitat el parc solar de Santa Cirga

El PSOE adverteix que s’està projectant una segona planta fotovoltaica de 60 hectàrees a Son Pere Andreu

M. Barceló
i M. Barceló

ManacorManacor està a favor de les energies renovables, però no a qualsevol preu, “perquè el territori a Mallorca és molt limitat”. Aquest és el missatge del Consistori manacorí, que acaba de manifestar-se, de manera unànime, en contra de la construcció del parc solar a Santa Cirga-Son Crespí Nou, a la carretera de Portocristo. A proposta d’una moció del Partit Socialista, els sis grups municipals (MÉS-Esquerra, El Pi, PP, PSOE, AIPC-SYS i Volem) fan una aposta per l’energia neta, però seguint uns criteris d’evitar l’impacte territorial i visual, i demanant que els parcs solars “ocupin terrenys no agrícoles”.

La regidora socialista Núria Hinojosa ha demanat en el ple d’aquest dilluns que hi hagi una normativa general i una ordenació urbanística per a aquest tipus d’instal·lacions, a través del Pla Terrritorial de Mallorca, i ha subratllat que Manacor no pot obrir-se de pinte en ample als megaparcs, abans d’advertir que hi ha en marxa un segon projecte de 70 hectàrees a la zona de Pere Andreu, entre les carreteres d’Inca i de Palma.

Cargando
No hay anuncios

L’acord municipal plasmat en la moció del grup socialista defensa l’energia renovable amb respecte al medi ambient, a la vegada que considera el parc de Sant Cirga-Son Crespí Nou d’una excessiva magnitud i impacte paisatgístic. Com a tercer punt, es demana la presència de l’Ajuntament de Manacor a la Comissió balear de Medi Ambient que ha d’avaluar, per segona vegada, el projecte de megaparc a la carretera de Portocristo. El PSOE, a part del consum territorial, no creu que sigui gaire oportú instal·lar la planta d’energia solar “vora el lloc on va néixer mossèn Antoni Maria Alcover”. “També hi ha una qüestió sentimental” en el rebuig a aquest projecte, ha remarcat la regidora Hinojosa, que ha il·lustrat l’impacte visual assegurant que ocuparà una extensió semblant “a tot el poble de Sant Llorenç”.

Carles Grimalt, de Volem, considerà que el municipi pot pagar un preu massa car per acollir aquest tipus d’instal·lacions, mentre que MÉS-Esquerra, a través de Joan Llodrà, també renega del projecte, que pot generar “un terç de l’energia que consumeix Manacor”. “El Pla General hauria de recollir la possibilitat d’instal·lar energia renovable als edificis públics”, es reclama des de l’oposició. Llodrà subratlla que a dia d’avui només hi ha un 3% d’energia neta a les Illes, xifra que hauria d’arribar al 20%, segons la coalició econacionalista.

Cargando
No hay anuncios

Des del grup de govern, Catalina Riera (El Pi) aposta per una ordenació territorial que estudiï el potencial de les zones agrícoles productives i avaluar l’impacte visual i ambiental abans de donar llum verda als grans projectes d’energia solar.

Per part seva, Toni Pérez, representant de la promotora del parc de Santa Cirga, ha anunciat que es rebaixarà un 35% el projecte inicial, que preveia ocupar 90,8 hectàrees, i que el presentarà reduït a unes 60 hectàrees, una vegada que la comissió balear de Medi Ambient doni el vistiplau al primer projecte. El batle, Pedro Rosselló, ha dit que ha vist el projecte reduït i que també cal avaluar els ingressos econòmics que reportaria a la tresoreria municipal la planta d’energia solar planificada a Santa Cirga: 1,2 milions d’euros una vegada instal·lada i uns 40.000 euros anuals.