El control del Consell dins l'espai rústic a Manacor tindrà un efecte de dissuasió, segons l'equip de govern
L'oposició, que dona suport a la cessió de competències, demana centrar la vigilància a les zones urbanes
ManacorLa cessió del control urbanístic dins espai rústic de Manacor tindrà un efecte de dissuasió segons la delegada d'Obres, Bel Febrer (El Pi). La regidora creu que els promotors s'ho pensaran dues vegades abans d'incórrer en una infracció urbanística, però la conseqüència més important, que suposarà el recent acord unànime d'adhesió de l'Ajuntament de Manacor a l'Agència de Disciplina Urbanística (ADU) del Consell de Mallorca, serà la descàrrega de treball que experimentarà el departament municipal d'Urbanisme.
Manacor és el segon municipi més gran de Balears, amb 155 km2. A hores d'ara té centenars d'expedients d'infracció oberts que encara no ha tancat. Es tracta de tot un caramull de tramitació que almanco no se li farà més gros, en matèria de disciplina dins sòl rústic, una vegada que sigui efectiva l'adhesió a l'ADU del Consell. Segons Bel Febrer, tots els expedients oberts hauran de ser resolts pel departament, mentre que el nous casos d'infracció seran ja tramitats i resolts per l'agència insular.
Tots el partits de l'oposició (MÉS-Esquerra, PSOE i Volem), que en el ple d'aquest dilluns es varen sumar a l'acord presentat per l'equip de govern (El Pi-PP-AIPC), han demanat que una vegada que hagi quedat transferida la vigilància urbanística de l'àrea rural del municipi, la inspecció municipal tingui major atenció al control d'obres en els nuclis urbans.
El Consell i l'Ajuntament compartiran els ingressos de les sancions que s'apliquin per obres il·legals en terreny rústic. El PSOE, a través de la seva portaveu, Núria Hinojosa, ha demanat que l'Ajuntament els destini a la compra de terreny per a habitatge de protecció oficial. MÉS-Esquerra, mitjançant Joan Llodrà, creu que s'ha evidenciat el fracàs del pacte de govern en matèria urbanística i considera que el servei d'inspecció ha de redactar un cens de solars sense tancar i de les façanes en mal estat o dels bucs que estan a mig fer "perquè les llicències han de caducar".
Pla General, redacció externa
La redacció del Pla General continuarà sent feina per a una empresa externa, atès el col·lapse d'Urbanisme. El pacte de govern ha fet valer la seva majoria per mantenir aquesta opció i fer avançar el mapa del futur planejament municipal, que després de quasi tres anys sense haver vist la llum és "un fracàs" per a Carles Grimalt (Volem) i una mostra de la "incapacitat" de gestionar l'urbanisme per a Joan Llodrà, consolat pel fet que "per dolents que sigueu –els membres de l'equip de govern– sempre sereu millors que els pirates de les zones verdes", que han de passar a ser espais públics i per l'expropiació de les quals molts propietaris demanen milionades.