El convent de la Caritat de Sineu no troba comprador
L’immoble que es ven per 1,2 milions d'euros fa deu anys que és a la venda i se n’han canviat els usos per poder acollir un hotel
PalmaEl 19 de novembre de 2012, les monges de la Caritat varen rodar clau i varen posar així punt final a 148 anys d'estada a la vila del Pla. Un any després, l'immoble, que era un 60% de la família Dameto i el 40% restant de la parròquia de Sineu, es posà a la venda.
Ara, deu anys després i amb un canvi d'usos de l'edifici, l'immoble segueix a la venda per 1,2 milions d'euros. L'edifici compta amb la capella, una part de l'antiga escola i les dependències diàries de les religioses. A la part posterior, al carrer de darrere, hi ha una part de les escoles que les monges ja cediren a l'Ajuntament de Sineu abans d'abandonar el poble i que, després, l'Ajuntament comprà de manera definitiva. Aquest espai al costat de l'Hospital i de l'antic centre sanitari és utilitzat ara per Mater.
Al llarg d'aquests anys amb l'immoble en venda, els Dameto, els principals propietaris de l'edifici, varen demanar a l'Ajuntament de Sineu una modificació de les Normes Subsidiàries per canviar els usos del conjunt, així es passà d'un ús docent-religiós a un de turístic-residencial. D'aquesta manera, es podia parlar del seu ús com a hotel d'interior amb un total de 15 places.
En aquests moments, l'immoble continua a la venda. Així mateix, atès que és un edifici catalogat i que forma part del patrimoni de la vila de Sineu pel seu ús turístic requereix tota una sèrie de requisits i condicionants per part del patrimoni del Consell de Mallorca.
Les misses
La benefactora que en el seu moment va cedir el solar per a la construcció del convent de les monges de la Caritat de Sineu no té qui li digui les misses. I és que una de les condicions que va posar a l'hora de cedir el solar era que si un dia les monges abandonaven Sineu, l'edifici s'havia de posar a la venda i que la treta s'havia de "destinar íntegrament a dir misses entre setmana a sufragi d'ella mateixa", així ho explicava Díngola el juliol de 2015.
Dels tres solars on, el 1863, el canonge Lloatxim Dameto i Descatlar construí el convent, dos pertanyien a la família Dameto i l’altre a una altra benefactora; això es tradueix en l’actualitat en què un 60% de l’edificació retorna a mans de la família benefactora (Dameto) i pel que fa al 40% restant (de l’altra benefactora) s’ha de procedir segons el que va estipular la donació original: s’ha de vendre aquesta part i destinar els beneficis a dir misses, entre setmana, en sufragi de l’ànima de la benefactora, del canonge Lloatxim Dameto i de tots els sineuers que participaren en la construcció del convent.
Casals i el Palau
A Sineu, avui hi ha altres casals a la venda, com per exemple Son Torelló o bé Can Font. A més, a les immobiliàries també s'hi poden trobar altres casals, fins i tot ja reformats, a punt per fer-hi un hotel d'interior. Segons les dades de l'Ibestat, a Sineu el 2022 hi havia vuit establiments turístics d'interior d'un total de deu. Tots plegats sumaven 149 places.
A més, també hi ha l'edifici de Ca don Enric, un gran casal veí de Son Torelló i que guaita i destaca damunt la plaça del Fossar, que també havia d'acollir un hotel d'interior, però que amb la pandèmia sembla que va quedar tot aturat.
Per altra banda, hi ha el Palau o convent Concepcionista, propietat del Bisbat i que va obrir les portes a les visites just abans de la festa patronal de Sant Marc. Consultat per aquest diari, des del Bisbat han assenyalat que s'està treballant per cercar noves dates per a l'obertura del recinte a les visites i que també es continua mirant d'aconseguir una comunitat que vulgui habitar l'espai.