Festes

El Cosso torna amb força amb un pregó reivindicatiu

Albert Iglesias, punxadiscos felanitxer, va defensar la diversitat i va demanar una actualització de les tradicions

La plaça de s'Arraval aquest diumenge, on el punxadiscos Albert Iglesias va fer el pregó.
29/08/2022
3 min

PalmaEl Cosso va tornar aquest diumenge carregat de reivindicació i ganes. L'encarregat de fer-ne el pregó enguany va ser el punxadiscos felanitxer Albert Iglesias, àlies DJ Sor Estiércol, qui va ser elegit per la comitiva de la penya antitaurina del Cosso. La seva entrada a la plaça de l'Arraval ja augurava el seu discurs, entre banderes LGTBIQ+ i vestit de la dama del municipi. "Em vaig posar un vestit reinventat de la dama –n'he modificat els colors i les sabates– perquè jo vaig ser cavaller, però mai em varen deixar ser dama", ha explicat Iglesias. En el seu pregó va denunciar incongruències de la localitat i va defensar la diversitat sexual: "A baix la monarquia, mort al patriarcat, mort al gènere, mort a la violència i mort al feixisme".

El DJ felanitxer ha assenyalat que va decidir fer el pregó amb sarcasme "molt directe" i també "enrevessat". Va presentar dotze personatges "relacionats" amb el municipi a través d'una història "fantasiosa" que agafava sentit amb un joc de paraules. "No volia fer un monòleg avorrit, volia que la gent s'ho passàs bé i hi participàs; així que, en comptes de repetir com de mal gestionada està la ciutat, vaig muntar alguna cosa més dinàmica i divertida", ha comentat Iglesias. En aquesta "història desconeguda de Felanitx", entre aplaudiments i rialles, va presentar el filòsof Nietzsche, les cantants Tina Turner, Sabrina i Édith Piaf, Lady Di, Isabel de Borbó, l'artista Julio Iglesias, la política Maria Antònia Munar, el torero Isidoro Ruiz, l'actriu Carmen Sevilla i el personatge de ficció E.T.

Presentació dels "felanitxers il·lustres" que va esmentar el pregoner d'El Cosso d'enguany, Albert Iglesias, enregistrat per Tv Felanitx.

Una vegada presentats aquests "felanitxers il·lustres" relacionats amb el passat de la localitat, el pregoner va parlar dels elements culturals i patrimonials que s'han perdut. "Felanitx és un poble que no sap el que té ni sap el que vol, un poble que hem tudat", assenyalava Iglesias. A més, va reivindicar el paper dels punxadiscos i va presentar el "nou himne" del Cosso, ja que el que figura com a oficial, segons el DJ, "s'ha mort de vell per antiquat, masclista i hipercatòlic; ja no representa ningú". El tema és una versió de Despechá de Rosalía cantat per Maria Hein i Dani Illan.

Amb tot, Albert Iglesias ha lamentat el fet que a les festes de Sant Agustí "abans només hi podien ballar els al·lots, però ara no deixen que un al·lot sigui dama", i demana que "balli qui vulgui". El pregoner també ha remarcat: "Les tradicions han d'evolucionar; si les festes cada any són el mateix, la gent s'avorreix i no hi va". De fet, ha explicat que, antigament, els cavallets canviaven els colors, els estampats i la indumentària, la qual cosa ho feia "més divertit". "Els puristes es carreguen les tradicions", ha conclòs el felanitxer, qui va finalitzar el pregó apuntant: "Visca la terra lliure, visca la gent lliure, visca Mallorca, visca Felanitx, visca Sant Agustí i visca el Cosso".

Albert Iglesias, àlies DJ Sor Estiércol, amb el vestit de dama remodelat.

Altres festes reivindicatives

En qualsevol cas, el Cosso no ha estat l’única festa mallorquina que ha reivindicat la diversitat i el paper de la dona aquest estiu. A la batalla de moros i cristians de Pollença, per exemple, enguany hi varen participar les dones de la localitat, un fet impensable fa uns anys. D’altra banda, al Much de Sineu ja fa bastantes edicions que també hi ha la Muca, un personatge femení que és coprotagonista de la celebració amb el dimoni del municipi. 

stats