Costes deixa caure els escars
L'Ajuntament vol que l'Estat actuï o autoritzi la restauració de les casetes de pesca de Ca los Camps
Artà.L'Ajuntament d'Artà ha requerit a la Demarcació de Costes de Balears que actuï per protegir allò que els darrers temporals han deixat dels escars que caracteritzen Ca los Camps, les antigues construccions on els pescadors deixaven la barca. "L'arquitecta municipal ha elaborat un informe que detalla l'estat en què es troben les casetes, descriu les possibilitats de recuperació que encara tenim i argumenta a partir de la legislació i la història qui són els responsables dels escars", va explicar ahir el batle, Jaume Alzamora (UIA).
"La Demarcació de Costes de Balears és qui hauria de gestionar això, perquè els escars s'aixequen damunt el sòl públic de vorera de mar que pertany a l'Estat i que gestiona Costes", va argumentar la primera vara. Per això, "demanam que actuïn ells o que autoritizin l'Ajuntament per restaurar-los", afegí.
La platja de Ca los Camps és una de les cales verges que es troben entre la Colònia de Sant Pere i la urbanització de Betlem. Però aquesta cala no només és atractiva pel paisatge natural dels pins i els tamarells que creixen arran de la mar, damunt l'arena. Aquest indret conserva alguns elements que el caracteritzen des de fa dècades i el fan únic.
Quatre escars que avui dia els pescadors ja no utilitzen per guardar-hi la barca formen part d'aquest conjunt paisatgístic que el Govern i l'Ajuntament d'Artà promocionen al món mitjançant les pàgines web turístiques. Però la manca de manteniment i els temporals que a final de la tardor passada i a principi d'aquest hivern han penetrat la badia d'Alcúdia els han fet malbé. I així, alguns ja només són les restes d'allò que en el passat va ser un escar, les voltes de marès estan caigudes i els antics llenegadors per estirar la barca de la mar cap a dins la caseta ja no hi són.
Protegits
Actualment, la legislació protegeix "els tres escars de marès, que estan inclosos en el Catàleg de Patrimoni municipal", va apuntar el batle. Un ha pertut part de la teulada i, juntament amb la quarta caseta de la cala, que no està protegida, té forats a la paret perquè els darrers temporals de la tardor i els primers d'aquest hivern han fet caure algunes peces de marès. A més dels dos escars protegits, el niu de metralladora, que es construí durant la Guerra Civil, també forma part del Catàleg patrimonial.
Les ones, el temps i també algunes obres poc afortunades han malmès bona part de les antigues construccions que l'estiu passat l'Ajuntament d'Artà va decidir protegir més. El juny tots els grups polítics del Consistori varen decidir sol·licitar al Consell de Mallorca que declaràs Bé d'Interès Cultural (BIC) els quatre escars de Ca los Camps, un fet que hauria de garantir la conservació d'aquests elements i que permetria regular les obres de restauració. I és que "algunes intervencions que s'hi han fet els darrers anys, si bé n'han volgut garantir el manteniment, disten molt de respectar les característiques constructives pròpies, com també els materials adequats", explicava aquest estiu el regidor d'IniciativaVerds Guillem Caldentey, que va presentar la proposta.
Amb l'acord, també es preveu explorar la possibilitat que el Consistori restauri directament els escars. I és que, a més de la urgència de la intervenció, s'espera que la tramitació per declarar BIC els escars sigui llarga a causa de la llista d'institucions implicades en el procés. Aquesta llista inclouria la Delegació de Costes del govern estatal, el Consell, la Conselleria de Medi Ambient del Govern i l'Ajuntament.
Tot i la possible espera, el Consell de Mallorca ja ha declarat BIC escars a l'Estalella o Cala Deià, un fet que crea precedents a la llei i que dóna esperances als veïns de la Colònia de Sant Pere i de Betlem.