Pla de Mallorca
Part Forana 12/07/2024

Tots els pobles del Pla de Mallorca on no pots beure aigua de l'aixeta

Ariany no és l'únic municipi de l'illa amb el cartell de 'no apta' a l'aigua de consum, veïns d'altres localitats l'emmagatzemen per tenir-ne de potable

Joan Socies
2 min
A moltes cases del Pla la cisterna encara és la principal font d'abastiment d'aigua potable pel consum.

PalmaLa situació de l’aigua al Pla de Mallorca és un tema que ocupa i preocupa. Molts dels pous de poca profunditat del Pla ja s’han eixugat, així ho han fet saber alguns pagesos. A altres ja s’ha cridat els tècnics per abaixar el nivell de les bombes d’extracció d’aigua. Això pel que fa a foravila. Dins les viles del Pla la situació és similar. Els pous que abasteixen els pobles també han minvat el cabal. I en alguns pobles fa anys que paguen l’aigua que hauria de ser potable i és no apta.

I és que Ariany no és l’únic municipi del Pla de Mallorca que té el cartell de 'No Apta' penjat a l’aigua de consum. A Vilafranca també fa anys que arrosseguen problemes amb l’aigua. A Costitx, la presència de nitrats a l’aigua existeix, tot i que els paràmetres només assenyalen 58 mg/l, almenys així ho indica la darrera analítica. En el cas de Sineu l’aigua també està qualificada de no apta per al consum i la darrera analítica resol en 66 mg/l la presència de nitrats. Al municipi veí de Lloret la situació és similar i les analítiques van flirtejant amb paràmetres que situen els nitrats un poc per davall o un poc per damunt els 50 mg/l permesos per al consum humà.

Aigües pluvials

Aquesta problemàtica és greu, però als pobles del Pla la majoria de cases, famílies, tenen la cisterna que recull les aigües pluvials com a sistema d’emmagatzematge i per tenir aigua potable per al consum. Recordem que els primers dies d’aquest mes de juliol, la majoria de pobles de la Mancomunitat del Pla van anunciar la baixada de la pressió de l’aigua i la limitació del consum a 150 litres per persona i dia.

Els cinc pobles que presenten unes dades amb l’aigua que, analítica darrere analítica surten uns paràmetres que la fan no apta per al consum humà, han fet bans i han demanat un menor consum d’aigua. Així mateix, és per això que municipis com Sineu, Costitx i Lloret reclamen amb urgència la construcció del dipòsit que s’ha de fer a la zona de la Dama de Sineu. A aquest dipòsit hi ha d’arribar l’aigua que prové de la xarxa en alta que ja arriba a diferents municipis del Pla, com Llubí i Maria, i que està pendent d’obrir l’aixeta a Ariany i Petra.

stats