Costitx es vesteix de primavera

En hores de lleure, la majoria del poble participa des de fa mesos en la preparació de la Fira de les Flors

La fira de Costitx, en imatges
Miquel Barceló
25/04/2019
3 min
Regala aquest article

CostitxSi hi ha una fira a Mallorca que pot presumir d'originalitat és la de Costitx. Cada primer de maig, el poble es vesteix de primavera. Ara fa 13 anys, la tradicional fira de setembre es va traslladar al mes de maig amb la voluntat de reinventar-se. Des de llavors, troba en el món de les flors i tot el seu hàbitat un motiu d'exposició original. La petita vila del Pla de Mallorca esdevé un ampli espai de fantasia, en què cada família s'implica amb ganes decorant la façana de la seva llar, sense oblidar l'ornamentació dels espais públics, com els petits racons dels carrers més irregulars, patis i placetes. L'objectiu és crear un univers de matisos.

El proper 1 de maig, una allau humana visitarà Costitx per passejar-se per un ampli espai urbà amb ambient de faula i, de passada, emportar-se algun rameller o flors dels selectes mostradors botànics que s'instal·len per a l'ocasió a la plaça de l'església. Davant la màgia i el colorit, és obligat imaginar-se la dedicació i l'esment que calen per fer realitat el fantasiós decorat que ben bé podria inspirar alguna rondalla. L'ARA Balears ha visitat alguns dels indrets on des de fa mesos s'estan fent els preparatius.

Dones, homes, joves, nins i nines, en hores de lleure, omplen des del Nadal passat portasses, porxos i també els menjadors de les cases, amb les manualitats que formaran part de la natura artificial elaborada gairebé tota amb material reciclable, combinada amb peces i plantes naturals.

'Costitx en flor' és el lema inalterable de la fira, que arrela en la dedicació desinteressada de centenars de veïns que es mostren a l'exterior com una comunitat amb molta imaginació i una extraordinària harmonia social. La fira està feta pel poble. L'Ajuntament hi ajuda amb una subvenció de 200 euros a cada carrer per alleugerir les despeses del material que es fa servir per decorar tots els espais visitables.

Al saló parroquial, Xisca Mut recorda que la fira 'Costitx en flor' va néixer quan Maria Antònia Munar era batlessa, fa quinze anys. "Veníem d'unes fires més o menys tradicionals amb intents de revitalitzar-la amb una mostra d'oficis i eines, fins que proposàrem fer un canvi. Començàrem amb una enramellada de carrers i la participació fou tan extraordinària que l'any següent ens decidírem per fer una fira de les flors", explica mentre treballa amb un nombrós grup de dones al saló parroquial, preparant un enorme globus terraqüi metàl·lic fet per la Ferreria Rosca amb totes les siluetes dels continents plenes de flors de diversos colors. L'obra artística se situarà davant la Sala.

També al saló parroquial es treballa per crear ametlers amb 800 flors fetes amb feltre i aferrades amb silicona sobre branques de caquier. Aquests arbres es col·locaran al carrer de la venerable Margalida Amengual 'Cativa', per recordar el centenari de la seva mort.

Al 'hall' de la Sala, Joan Bonnín, un fotògraf professional de Sineu ja jubilat, va penjant-hi desenes de neules amb figures d'ocells, papallones i flors. Maria Aloy, una de les persones més actives, explica que la participació és oberta a gent de fora del poble i en posa com a exemple la professora de pintura Margalida Sabater amb les seves flors gegants. També destaca la involucració de molts nouvinguts, com la catalana Júlia Morán, que juntament amb Margalida Socias treballa en la confecció de flors bruixes i dents de lleó que decoraran, amb les d'altres veïnes, les balconades de la plaça del Jardí amb flors i plantes naturals, "l'essència de la fira".

La tinent de batle, Maria Antònia Munar Llabrés, està atenta als avenços mentre s'acosta el primer de maig i a la vegada treballa activament al saló parroquial. Cada carrer del poble s'organitza de manera individual i fa les seves creacions. Tenir un grup de WhatsApp per a cada carrer és la millor eina a l'abast per a la coordinació.

Els homes també hi tenen bona representació. Toni Ramis i Pere Antoni Ramis, pare i fill, han treballat un fanal amb peu de ferro amb forma humana que aguanta un paraigua cobert de reixeta. Setze bancs de fusta fets amb palets completaran la seva postal primaverenca. L'obra es corona amb una pamela i un coixí fet també de reixeta i amb flors de ganxet.

Al carrer de la Portallada enguany han decidit recrear Holanda. Isabel Munar mostra orgullosa les seves capses de tulipes, fetes amb teles multicolors, i avança que 17 molins fets de bidons de ferro, reixeta i teles a les aspes seran un punt de visita obligada.

Benvinguda amb papallones

A la plaça enjardinada dels Donants de Sang, a l'entrada del poble des de la carretera Inca-Manacor, Margalida Munar hi col·locarà desenes de papallones que ha anat creant amb botelles de coca-cola i fines teles de tot color sobre un suport de ferro.

Una quinzena de carrers, places i placetes oferiran manualitats que projectaran la natura que explota per la primavera. Serà el mèrit de mesos treballant gelosament amb cada una de les peces per al gran plató de llum i color que s'espera oferir dimecres que ve, quan comenci el mes de les flors.

stats