Història
Part Forana13/06/2024

La crisi d’identitat de la plaça de les Palmeres de Felanitx

L’espai més emblemàtic del poble queda sense cap de la trentena de palmeres que quedaven dempeus després del becut vermell i l’Ajuntament estudia què fer-ne per no perdre el nom

Sebastià Vanrell

FelanitxFa més de 80 anys que la plaça d’Espanya de Felanitx és coneguda popularment com de les Palmeres. Tants, que pràcticament ningú (tampoc de fora poble) l’anomena pel seu topònim oficial. Ni veïns, ni comerciants, ni els bars del seu voltant, alguns dels quals tenen fins i tot la imatge dels arbres com a logotip, recorden un aspecte diferent del que mostren les fotografies antigues de l’any de la neu (1956) quan la plaça va quedar emblanquinada, o de les processons en honor a la Immaculada que pengen de les parets i les barres. Però tot això pot estar a punt de canviar per una crisi d’identitat. Perquè ara, a la plaça de les Palmeres, ja no en queda ni una.

Ja fa prop d’una dècada que el famós becut vermell va anihilar uns quants dels 37 exemplars que omplien la plaça més famosa de Felanitx. Molts d’altres van quedar tocats. Seriosament malmesos. Però a base de podes i tractaments fitosanitaris va semblar que la cosa anava per bé. Anys de dits creuats que, finalment, han acabat amb la trentena que quedaven sense fulles primer i sense tronc després. Un aspecte tan impactant com trist.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que l'actual fisonomia de la plaça (el seu disseny rectangular amb jardins i empedrat central) data de l'any 1940, quan es van arrasar els abeuradors per animals que hi havia i l’Ajuntament va idear una nova ornamentació basada, sobretot, en les palmeres. Una reforma integral que va culminar més tard i per fases, quan al centre de la plaça s’hi va construir l’actual monument dedicat a la verge de la Immaculada, obra de l'escultor felanitxer Jaume Mir, i que va quedar inaugurada el 1954.

Cargando
No hay anuncios

Ara, sense palmeres, el Consistori es repensa què n’ha de fer de l’arbrat. Mesos d’un debat que sembla que no acaba i que, de moment, està pendent de subvencions i reunions amb els veïns de la plaça. “No hi havia altra solució”, respon l’exbatle i actual regidor responsable dels jardins municipals, Jaume Monserrat (El Pi). “Després de Nadal, quan de fet encara s’hi penjaren llums, vam comprovar que les palmeres eren mig mortes per dins i que definitivament no es podrien salvar. Així que vam prendre la decisió de serrar-les totes”.

Si tiram dos anys i mig enrere, el desembre de 2022, l’Ajuntament de Felanitx ja va escapçar totes les fulles que quedaven, excepte una, que aguantava amb dignitat, al cornaló més proper del carrer de l’Abeurador. De fet, com dèiem, abans les palmeres eren fins i tot més nombroses i ocupaven part de l’interior de la plaça d’Espanya, allà on fa uns anys s’habilitaren els actuals jocs infantils.

Cargando
No hay anuncios

Arbres amb ombra

I aquí s’obre ara el dilema. La Sala està disposada a obrir les consultes també per determinar quins arbres s’hi hauran de tornar a plantar als buits de les palmeres. Això vol dir que no s’ha pensat a tornar-n’hi a posar com a primera i única opció? “Són cares de mantenir i no fan ombra”, afegeix Jaume Monserrat, que diu que encara no està determinat ni el pressupost ni la temporalitat de la intervenció. “És un aspecte important perquè si volem obtenir una subvenció europea, una de les condicions és que siguin arbres més baixos, amb fulles que puguin baixar la temperatura per poder-s’hi resguardar a l’estiu”. “Tot i això, és ver que no descartam plantar alguna palmera perquè el nom continuï tenint sentit”.