Meteorologia
Part Forana 17/08/2024

Els efectes de la DANA al Port de Sóller: "No havia vist una cosa així des de l'octubre de 1994"

Dijous es varen registrar 119 litres per metre quadrat al Camp de la Mar i 108 a la Figuera

Victòria Pons Ramon
2 min
240816   Port de Soller, DANA, Meteo   IV10

PalmaDesprés del pas de la DANA, tots els afectats fan feina per pal·liar les destrosses que ha suposat. A Mallorca, una de les zones més danyades ha estat el Port de Sóller, que aquest dijous va registrar 119 litres per metre quadrat al Camp de la Mar i 108 a la Figuera. Aquest cabal va provocar que els torrents es desbordassin i es varen produir importants avingudes d'aigua amb inundacions d'habitatges i locals.

La brigada de l'Ajuntament fa feina per deixar-ho tot net

Segons Alberto Darder, meteoròleg establert al municipi, és poc habitual que les precipitacions de mitjan agost provoquin torrentades d'aquesta mesura. "No havia vist una cosa així des de l'octubre de 1994, que va passar el mateix, però en un mes en què veure pluja és normal", ha assegurat. La tempesta va caure damunt la Figuera i això va provocar el desbordament del torrent que hi neix. "També van caure dos pins a Deià que van tallar el trànsit durant hores", ha explicat.

Molts domicilis van quedar anegats per l'aigua i, segons Carlos Darder, tinent de batle de Sóller, "han estat la prioritat". "La prioritat va ser que la gent pogués sortir dels seus habitatges sense cap incident i es va aconseguir. En tot el matí només hi va haver danys materials", ha explicat. Després d'ajudar els afectats, els professionals que van assistir a la ubicació (Bombers, Policia Local, Guàrdia Civil i Protecció Civil) van ocupar-se de buidar els habitatges, locals i garatges d'aigua i de fer neta la via pública de tota la brutor que havia baixat amb el torrent. "A hores d'ara, la brigada de l'Ajuntament de Sóller fa feina per netejar els carrers del Port. Hem reforçat la plantilla perquè tot torni a la normalitat tan aviat com es pugui,", ha afegit.

Per fer-ho possible, han estat molts els treballadors que, encara aquest divendres, han adequat els carrers. "La majoria de brutor són branques i fullam que ve de les muntanyes i que, amb la barrumbada, han arribat fins aquí", ha apuntat Marta, membre de la brigada de l'Ajuntament. També ho fan els de Sóller 2010, que, amb pales i mànegues, han netejat el pàrquing de Lepanto, un dels més afectats del poble. "L'aigua entrava per les portes i baixava les escales fins al darrer pis, que va quedar inundat", ha contat Tomeu, membre de l'empresa, que des de ben d'hora fa feina per llevar tanta d'aigua com pot.

Els treballadors fan feina per llevar tota l'aigua del pàrquing de Lepanto, un dels més afectats.

Els hotels i els restaurants de primera línia de la mar també han patit les conseqüències de la DANA, fins al punt de quedar sense corrent durant hores. “La tempesta va afectar el transformador que dona corrent a l’hotel i ens va deixar sense electricitat”, comenta l’encarregat d’un dels hotels de primera línia. Fins i tot els taxistes van haver d’aturar el servei del Port perquè “no es podia arribar a la parada”. “El carrer on solem esperar estava ple d’aigua i no hi podíem accedir. Pareixia un torrent, mai havia vist tant de cabal”, ha assegurat Joan, taxista de Sóller. 

stats