Denuncien la tala de pins protegits a l'estació de tren del Figueral

"És una vergonya que el mateix equip de govern del PP i Vox sigui el que dugui a terme aquest atac al nostre patrimoni", critica MÉS per Marratxí

Un dels pins.
21/10/2024
2 min

PalmaL'Ajuntament de Marratxí, format pel PP i Vox, ha anunciat per xarxes socials la tala dels pins singulars de l'estació ferroviària del Figueral. Els dos pins, que es calcula que tenen 120 anys, formen part del catàleg d'arbres singulars des de la seva aprovació i la posterior actualització del 2023. Ambdós formen part d'un conjunt singular on es troba el grup d'arbres més alts de tot el terme i potser de Mallorca. Es van plantar quan varen obrir la línia ferroviària i van ser catalogats fa 25 anys.

Un grup de persones s'abracen a un dels arbres aquest dilluns.

Tots dos tenen bon aspecte i no sembla que suposin cap mena de perill per a la ciutadania. Un tècnic en jardineria consultat per l'ARA Balears ha explicat que segons la seva anàlisi, els pins, com a molt, han de menester "una poda de compensació de les branques horitzontals i una més que està un poc inclinada" per si poguessin presentar algun perill, però ha remarcat que es troben "en bon estat i en cap cas s'han de talar". "Ara seran eliminats pel capritx i falta de sensibilitat dels que governen segurament emparats per un informe tècnic qüestionable", ha lamentat.

Per la seva banda, la portaveu de MÉS per Marratxí, Aina Amengual, ha dit que "és una vergonya que el mateix equip de govern del PP i Vox sigui el que dugui a terme aquest atac al nostre patrimoni i al catàleg d'arbres i conjunts singulars del nostre terme municipal quan és sabut que tenen una protecció des de fa més de 20 anys".

Cartell.

Així, ha criticat que l'Ajuntament hagi fet l'anunci de la tala sense "cap mena d'informació addicional de la presa d'aquesta decisió, cosa que demostra la manca de transparència de l'equip de govern". "Tothom sap que els arbres aporten múltiples beneficis i constitueixen un element clau com a conformadors de paisatge, en la infraestructura verda urbana i contribueixen a reduir la temperatura i a disminuir els contaminants atmosfèrics, a més de reduir l'erosió del sòl i la pol·lució acústica", ha dit.

Característiques

El primer pi té les característiques fisiològiques següents: perímetre (1,3 m): 357 centímetres; alçada: 21 metres; capçada: 15,4 metres; el segon té les característiques fisiològiques següents: perímetre (1,3 m): 327 centímetres; alçada: 23,5 metres; capçada: 11,2 metres. Aquests arbres singulars estan protegits tal com queda reflectit al BOIB 27-02-01.

stats