Detenció

Desmantellen un punt de venda i cria d'animals exòtics a Ariany

Han detingut dues persones i n'estan investigant una altra

Animals criats a Ariany
Josep Maria Sastre
14/04/2025
3 min
Regala aquest article

ArianyLa Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Kotach desenvolupada a València, ha detingut dues persones a Manacor i investigat una altra per vendre a través de portals d'internet diferents espècies d'animals exòtics que eren criats a una finca d'Ariany, al Pla de Mallorca.

Als detinguts i investigat se'ls atribueixen els suposats delictes contra la fauna, contraban, falsedat documental i organització criminal.

Del registre practicat, els agents han localitzat un total de 19 exemplars de la família felina, entre els quals destaquen: un caracal pur, dos servals purs i altres 16 felins híbrids de distint grau d'hibridació i espècie i s'ha intervingut abundant documentació que és analitzada. Així mateix, també s'han trobat més de 40 passaports d'animals de Rússia, Bielorússia i la Xina, com també dos ordinadors, tres mòbils i dues memòries USB.

La finca d'Ariany on es criaven els animals exòtics.
La Guàrdia Civil va trobar els anuncis de venda dels animals exòtics a internet.

L'operació es va iniciar el mes de març de l'any passat quan el Seprona va tenir coneixement que una parella resident d'Ariany posseïa i criaven en una parcel·la servals, caracals i els seus híbrids amb moixos domèstics per, posteriorment, posar-los en venda a les xarxes socials.

Els agents van poder constatar que l'activitat que tenia la parella a les xarxes socials era extremadament activa, ja que contactaven amb persones d'altres països per comprar-los aquesta mena d'animals.

Trama internacional

Estirant el fil els agents van comprovar que la cria de caracals i servals de Mallorca era la punta de l'iceberg d'una trama internacional d'altres espècies protegides (tigres blancs, lleopards negres, pumes, hienes, etc.), en la qual participaven criadors, transportistes i veterinaris.

La majoria dels animals que s'oferien a la venda eren procedents de països com Rússia, Bielorússia i Ucraïna per introduir-los il·legalment a la Unió Europea. Així mateix, els animals eren introduïts a la Unió Europea a través de la frontera de Polònia amb Bielorússia i, des d'allà, es distribuïen amb documentació falsa.

Cal destacar que els detinguts anunciaven en els seus comptes de xarxes socials la venda de tigres blancs, panteres nebuloses, linxs boreals, hienes, lleopards negres i pumes. Es va constatar que per la pantera nebulosa se sol·licitaven 60.000 euros.

Una vegada que els agents van consultar-ho amb les autoritats administratives competents comprovaren com els autors no tenien cap casta de permís com a criadors i que tampoc disposaven de cap tipus de document per a la venda, per la qual cosa es va procedir a la detenció d'aquestes dues persones.

Els animals han estat dipositats de manera temporal en el Safari Zoo de Son Servera. El Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) els reubicarà amb posterioritat a un centre d'Alacant de manera permanent.

Cria d'animals exòtics

Els intents de criar i de mantenir aquests felins com a mascotes estan molt estesos a Rússia i Ucraïna, i aquesta tendència ha començat a ser imitada a altres països. Aquestes espècies necessiten molt espai. A més, aquestes espècies són molt agressives i poden representar un perill per a les persones o altres animals, per la qual cosa moltes persones acaben per desfer-se d'aquests exemplars.

S'afegeix el fet que diversos criadors han aconseguit hibridar aquests felins amb moixos domèstics, malgrat els problemes d'esterilitat i viabilitat de les cries per part prematurs. A més, tant els caracals com els servals, en molts casos, consideren els moixos domèstics preses i no parelles d'aparellament, i poden arribar a matar-los o a ferir-los de gravetat.

L'objectiu de la hibridació és obtenir moixos exclusius amb el caràcter salvatge dels seus progenitors silvestres atenuat. De fet, els preus d'un caracal o serval purs poden sobrepassar els 8.000 euros, mentre que per un híbrid de primera generació es paguen fins a 18.000 euros.

Aquests animals són animals protegits d'acord amb el conveni CITIS relatiu a la protecció d'espècies de la fauna i flora silvestres mitjançant el control del comerç, a través del qual s'implementa la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres a la Unió Europea.

Els investigadors van constatar que aquests animals s'oferien sense la documentació que han de dur aparellada. Cal tenir en compte que els animals hibridats estan protegits pel conveni CITIS fins a la quarta generació.

L'operació l'ha duit a terme el Seprona de la Guàrdia Civil de València amb la col·laboració de la Uprona de Mallorca i components de Seguretat Ciutadana de la Comandància d'Illes Balears i personal del Miterd i dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Manacor.

stats