L'atac rus a Ucraïna
Part Forana15/03/2022

Deu quilòmetres sota els bombardeigs d'Ucraïna i tot un pelegrinatge per arribar a Sant Joan

Sofia, Artem, Tetiana i Olga ja són al municipi gràcies a la coordinació de persones del poble amb històries entrellaçades amb el país atacat

Sofia i Artem, de 10 i 11 anys, ja són a Sant Joan. Han arribat gràcies a una expedició de mallorquins voluntaris que els ha anat a cercar a la frontera d'Ucraïna amb Hongria. Entre aquests voluntaris, però, una altra història s'entrellaça i acaba al mateix poble del Pla; Xisco Nicolau, un dels xofers de la furgoneta amb la qual els infants han arribat a Barcelona, també esperava recollir Tetiana i Olga, la mare i la padrina de la seva dona Yulia. Finalment, no ho ha fet perquè la travessia les va dur a prendre un altre camí. Tot plegat, un viatge de quilòmetres i fred.

Els dos infants van sortir de matinada del centre d'orfes de la ciutat de Bucha, juntament amb altres quinze menors i dues coordinadores. "No ho van fer de dia perquè era massa perillós, així que van decidir córrer 10 quilòmetres mentre sentien els bombardejos". Així ho explica Mercè Serra, que, juntament amb el seu home Pere, és una de les famílies d'acollida que es coordina amb l'associació Per Ells per rebre refugiats ucraïnesos.

Cargando
No hay anuncios

A banda d'això, la relació de Mercè amb el país atacat va més enllà. Serra va viure sis mesos al país mentre esperava el naixement de la seva filla per part d'una mare gestant, a qui també ha oferit refugi. "La mare gestant de la meva filla és una germana, per a mi, però insisteix a quedar al seu país perquè tenen la idea de resistir", explica. A més, Mercè Serra assegura que amb aquesta guerra "li han arrabassat un tros d'ànima". "El Facebook mostra fotos dels llocs que visitàvem i després els veig bombardejats per la televisió", lamenta.

El camí dels Al·lots de Llevant cap a la frontera

Una vegada superats tots els obstacles, el grup d'infants va arribar a la frontera amb Hongria i allà els esperaven Xisco Nicolau i la seva furgoneta. Mentre els menors feien el seu propi via crucis, Nicolau en feia un altre des de Barcelona amb dos companys de la seva colla castellera Al·lots de Llevant. Animats per ell, van decidir durant una calçotada el diumenge anterior que oferirien aquesta ajuda.

Cargando
No hay anuncios

"El viatge ha estat llarg i feixuc", diu. Després d'una nit a Montpelier i una altra a Gorizia (ciutat italiana que fa frontera amb Eslovènia), van descarregar material humanitari a una casa a 40 quilòmetres de la seva destinació: el límit amb Ucraïna. "Dúiem el dipòsit ple de carburant amb uns preus estratosfèrics i hem pagat peatges inimaginables", explica indignat. Així, una vegada van aconseguir arribar al centre on es coordina el pas dels que fugen de la guerra, van trobar-se amb els infants -tot i que abans els van perdre la pista en diverses ocasions. La tornada, recorda Nicolau, ha estat marcada pel fred.

La història del santjoaner no acaba aquí. Xisco Nicolau coneix bé el patiment dels refugiats ucraïnesos perquè la mare i la padrina de la seva dona Yulia també han intentat durant dies sortir del país. De fet, Nicolau les havia de traslladar en la seva furgoneta, però no ho va fer perquè, finalment, elles prengueren el camí cap a Polònia, ja que al sud hi trobaren problemes. Igualment, Nicolau encara se sorprèn de la fortalesa que han tingut: "La padrina té 80 anys i ha suportat temperatures sota zero durant dies i dies". De fet, va ser Mercè Serra, qui, juntament amb Yulia, va coordinar la sortida de les dues dones a través d'una cadena de persones altruistes contactades per Twitter.

Cargando
No hay anuncios

El procés d'acollida

Una vegada a Sant Joan, Tetiana i Olga han dormit tres dies seguits, segons explica el seu familiar. Els infants han anat a jugar al parc i estan contents. "El primer que van fer va ser oferir-me xocolata i fer-me una abraçada en forma de gràcies", diu Mercè Serra. Ara, es concertaran revisions mèdiques i s'iniciarà el procés d'escolarització. Igualment, tot estarà coordinat pel Govern amb el fil de l'associació Per Ells, segons explica la seva presidenta, Esperança Seguí.

Cargando
No hay anuncios

En les dues setmanes vinents hauran arribat 35 persones a Mallorca des d'Ucraïna a través de Per Ells, comptabilitza Seguí. Ara, la principal necessitat de l'organització és recaptar fons per finançar viatges com els que han fet Xisco Nicolau i els seus companys. "Tot i que algunes empreses privades han ofert la seva col·laboració, com la fundació Baleària, que ha finançat els vaixells des de Barcelona, qualsevol aportació ens podrà ajudar", assegura. A més, l'associació cerca habitatges on es puguin acollir nuclis familiars de dues o tres persones, no només infants, sinó també adults.