'Diguem visca Sant Antoni!', la música com a valor de la festa

El Patronat de Manacor presenta el llibre del musicòleg Francesc Vicens Vidal

Bàrbara Duran, Frances Vicens Vidal i Antoni Gomila, durant la presentació del llibre.
M. Barceló
08/01/2020
1 min

ManacorLa Institució Mossèn Antoni Maria Alcover ha estat l'escenari de la presentació del llibre Diguem visca Sant Antoni! (Documenta Balear), un ampli estudi del musicòleg Francesc Vicens Vidal, que actualitza en una segona edició el llibre que ja publicà el 2010 sobre les músiques i tonades santantonieres.

"Es tracta d'un estudi impecable, un treball etnogràfic molt important", segons la musicòloga Bàrbara Duran, que ha presentat l'obra acompanyada del president del Patronat de Sant Antoni, Toni Gomila, que ha agraït l'elecció de Manacor per presentar el volum actualitzat.

Duran ha explicat que "Sant Antoni és una festa viva que permet l'adaptació a través de la manipulació. Amb la música es pot cantar allò que no es pot dir". El llibre "mostra la dimensió musical de la festa a través de diversos models de participació: activa, mediàtica, secundària i emergent", ha remarcat.

Bàrbara Duran considera que el darrer apartat del llibre amb el glossari i la bibliografia "obre portes a altres nivells de coneixement", i ha dit que l'obra, amb una introducció de l'antropòleg i musicòleg Josep Martí, "parla d'emocions autèntiques, d'expressions musicals, dels paisatges sonors (...), i explica el valor patrimonial de la festa".

L'autor ha dit que ha intentat plasmar "la dimensió humana i social de la festa". Per Francesc Vicens, "Sant Antoni té una capacitat de catarsi social cantant allò que no podem dir i consumeix emocions", venint de ser una festa rural per convertir-se en festa urbana, que recull i reflecteix les tensions de la societat actual.

stats