Les dimònies de Manacor mantenen viu el foc de la reivindicació feminista
Assemblea Antipatriarcal i Dones del Llevant qualifiquen de “rentat de cara” el curs per crear un planter de la colla de dimonis obert a les dones
ManacorEl camí cap a la igualtat entre homes i dones a Manacor a l’hora d’encarnar els personatges de festes tradicionals, com el cas de Sant Antoni, es farà llarg. Tot i que s’ha avançat a través de la convocatòria d’un curs per crear un planter de 24 reserves, meitat homes i meitat dones, per representar les figures clau de la festa de Sant Antoni (Dimoni Gros, Sant Antoni, baciner i Dimoni Petit), els grups feministes de Manacor i la comarca veuen aquest gest com “un rentat de cara perquè tot continuï igual”.
“Les dimònies tornaran a sortir i ballaran durant la revetla de Sant Antoni, mentre la igualtat participativa no es faci efectiva”, avisen des de l’Assemblea Antipatriarcal i el Col·lectiu Dones del Llevant. I és que el curs que organitza el Patronat de Sant Antoni no obre, segons els grups feministes, gaire esperances que, a mitjà termini, les dones formin part del nucli humà al voltant del qual orbita la festa.
“És ver que el curs permet la participació de les dones i que els reserva la meitat de les places, però des del Patronat han limitat la preinscripció a un sol cap de setmana -els passats dies 23 i 24- i els criteris de selecció donen preferència als que col·laboren en les diferents comissions del Patronat, que té una àmplia majoria d’homes. Mentre no hi hagi canvis d’elecció, res no canviarà, perquè el Patronat tria el baciner i aquest elegeix la persona que representarà el dimoni, que després es proposa al Patronat. Per tant, no s’avança i tot queda en el mateix cercle”, expliquen des de l’Assemblea Antipatriarcal, opinió que comparteix Antònia Matamalas, presidenta de Dones del Llevant.
Els grups feministes consideren que crear un planter de 24 persones, en què la meitat són dones, no assegura la participació femenina. El baciner actual, Mateu Juan, ja ha advertit que si no fa falta no ballarà ningú del planter, i, per tant, tots els personatges de Sant Antoni continuaran sent homes, si no hi ha baixes o el Patronat canvia el criteri de selecció i afavoreix l’alternança.
A més, també es qüestionen algunes de les condicions per desenvolupar el rol dels dimonis. “Diuen que es valorarà l’alçada, però no està estipulada; es parla de condició física sense concretar i, llavors, qui decideix que el candidat té ritme i nocions de ball?”, plantegen des de l’Assemblea Antipatriarcal. “Serem combatives i reivindicatives per assolir la igualtat”, afegeix Matamalas.
Les associacions feministes veuen com una possible solució una votació popular “com fan a Pollença” i critiquen la “feblesa” de l’Ajuntament a l’hora d’exigir igualtat participativa. “El Patronat rep doblers públics de l’Ajuntament i això va contra la Llei d’igualtat, que estableix que les tradicions s’han de fomentar de manera igualitària i s’ha de democratitzar la festa”, subratllen des de l’Assemblea Antipatriarcal, tot i reconèixer “el treball i l’esforç del Patronat per reviscolar Sant Antoni, però també gràcies al suport del poble”.
Una altra queixa de les feministes, també dirigida al Patronat, “és que des de fa quatre anys ens hem reunit abans de les festes i enguany, en canvi, ens han remès a l’Ajuntament, quan és el Patronat qui les organitza ”.
Des del Patronat, el president, Antoni Gomila, no ha volgut donar la xifra de preinscrits en la selecció per al curs de la colla de dimonis de Manacor, que tindrà lloc el 14 de desembre al molí d’en Beió. “No farem res públic fins que la llista de participants sigui definitiva”, s’ha limitat a dir.