Les dones de Pollença volen lluitar
El col·lectiu La Mala Pècora presenta la seva proposta de participació en el simulacre de moros i cristians
POLLENÇAUn centenar de persones del col·lectiu feminista La Mala Pècora han presentat a Can Llobera la proposta per recuperar el paper de la dona en el simulacre de moros i cristians, a partir d'una base històrica que en el seu moment els atorgà el protagonisme que ara reclamen.
Es tracta de, a la vegada que s'avança en igualtat respecte de la participació en les festes i es visibilitza la figura de la dona, recuperar part de la versió més antiga que es coneix del simulacre, corresponent a 1858, i que descriu Ramon Picó i Campamar.
Picó i Campamar explica que, "a Sant Jordi, en el fort de la batalla, sortien d’aquí i d’allà, algunes dones velles i fadrines, vestides a l'antiga, amb mantes de canari totes enrandades, faldetes curtes, gipons en portellera i sabates xascades, i era de veure com aquestes dones sortien amb filoses i arpes, i qualcuna amb falçó i venga a pegar amb les filoes als moros, que com les veien devien pensar: aqueixa gent és maleita, que fins les dones i tot afiquen com a rabioses, i espantats de veure la valentia de les dones giraven coa i fugien de la vila".
Ara, la proposta de La Mala Pècora consisteix a fer un batalló de dones que, armades amb filoses i falçons, s'incorporarien a la batalla en el combat de Sant Jordi. De moment, hi ha converses amb l'Ajuntament per cercar el seu suport, i les diferents maneres que es proposen per participar-hi, ja sigui activament en la batalla, fent barrera o donant suport.
S'ha presentat un recull de fotografies fetes pel fotògraf Antoni M. Rosselló per intentar posar en imatges allò que vol fer el col·lectiu La Mala Pècora el proper dia 2 d’agost. Alhora, algunes dones del col·lectiu han assistit a la darrera Comissió de Festes per explicar la proposta de participació.