Enfrontament entre Turisme i Selva pel canvi de lloc del Parc Etnològic de Caimari
L'oposició demana que això no influeixi en la construcció de la nova escola
PalmaL'Ajuntament de Selva i el Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics varen signar un conveni de col·laboració el 18 de setembre de 2019 per canviar de lloc el Parc Etnològic de Caimari i poder construir una nova escola. L'any 2020 el Consistori va comprar la finca Es Tersal, amb la subvenció de més de 280.000 euros del Consorci, per poder traslladar-hi el parc. Ara, un any després, Turisme ha desestimat aquesta adquisició directa que va fer l'Ajuntament qüestionant la intencionalitat de la compra del terreny i, per la seva banda, l'Ajuntament hi ha respost amb un recurs de reposició.
Un dels punts que es destaquen a l'informe de Turisme és que la compra d'aquesta finca en concret "es deu a criteris més estètics que funcionals, sense cap necessitat per executar el projecte finançat pel consorci". En aquest sentit, reclamen que l'Ajuntament justifiqui "el motiu pel qual s'optà per una adquisició directa, i per què es va triar la finca adquirida i no cap altra al municipi de Selva". Davant d'això, l'Ajuntament ha respost que "ha complert l’objectiu del conveni, que és adquirir un terreny al poble de Caimari" i no a qualsevol altre lloc del municipi.
Respecte de les dimensions que havia de tenir el terreny, l'informe jurídic afirma que la finca actual on està ubicat el Parc Etnològic és de 2.000 metres quadrats i que la finca adquirida per l’Ajuntament té una superfície de 7.437 metres de sòl rústic comú. "La finca on actualment es troba el Parc Etnològic, anomenada Ses Deveres té una superfície de 5.250 m2; per tant, hi ha una diferència de 2.000 metres quadrats entre l’immoble adquirit i l’immoble on actualment es troba el parc", assegura el batle de Selva, Joan Rotger, que remarca que no és una diferència tant grossa com diu l'informe de Turisme. En aquest sentit, han explicat que el nou parc ha de tenir un aparcament propi per no causar un greuge als veïns de Caimari.
Precisament, Rotger, ha explicat a l'ARA Balears que aquesta decisió de Turisme els ha sorprès molt. "La finca ja està comprada i han de complir el conveni de l'any 2019 on s'establia l'adquisició", ha remarcat el batle, que ha assegurat que des del Consistori han complert de "manera escrupolosa" amb tots els tràmits. "L'Ajuntament va adquirir la finca avalada tècnicament com la més òptima per reubicar el parc", per la qual cosa, considera que aquesta resolució no s'ajusta a la realitat dels fets i té "més consideracions subjectives o polítiques que tècniques".
Per la seva banda, Biel Morro, d'Arrelam Selva, ha criticat que el preu de compra del terreny ha suposat la totalitat de la subvenció, per la qual cosa el trasllat del parc "s'haurà de pagar". "En un inici, la finca havia de costar 9 euros el metre quadrat i, com el preu era tan baix, no ens hi vàrem oposar, però finalment el preu es va multiplicar per quatre", assegura Morro. "Quan vàrem demanar explicacions, ens varen dir que estava tot correcte", remarca.
Tot i això, des de l'oposició demanen que des de l'Ajuntament es faci tot el que es pugui per fer que aquesta situació "no incideixi de cap manera" en l'inici de la construcció de la nova escola de Caimari.