Enguany, l’estiu no està per amollar coets

Pirotècnia Jordà, l’única fàbrica de focs artificials de les Balears, passa de 400 comandes a només 3, mentre els ajuntaments refan o anul·len els programes festius per la pandèmia

Enguany, l’estiu no està
 Per amollar coets
Ara Balears
14/08/2020
3 min

PalmaEl covid-19 ens escatima moltes flaires estiuenques: gairebé sense olor de crema solar, ni de tiberi de peix arran de mar, com tampoc de pólvora després de l’esclat dels focs artificials anunciant la fi de festa major. La socarrada econòmica de la pandèmia ens situa en un estiu que no està per tirar coets i deixa mutilat el calendari festiu. Amb les places sense escenaris, la majoria d’espectacles han quedat suspesos o, en el millor dels casos, ajornats no se sap fins quan. Els cadafals continuen desmuntats i el teixit associatiu dels pobles, que sol explotar durant l’estiu, està limitat.

L’anul·lació de les festes pertot arreu, si més no reduïdes a actes restringits amb estrictes mesures sanitàries, deixa el cel sense castells de focs, una de les expressions més festives de l’estiu. Ni sortides dels dimonis, ni batalles entre moros i cristians, ni El Cosso, ni Much, ni Clovelles, ni Revolta, ni sopar a penyes... El patrimoni popular de la disbauxa viu gairebé confinat, amb els canons pirotècnics desactivats fins a nova ordre.

Pirotècnia Jordà, l’únic taller de fabricació de productes coetaires de les Balears, instal·lat a Lloret, sol elaborar material per atendre unes 400 comandes d’espectacles de foc a l’any. “Enguany, a causa de la pandèmia, havíem arribat només a 15 encàrrecs, que finalment seran tres després de diverses anul·lacions”, expliquen des de l’empresa, amb l’ànim per terra i sense cap espurna esperançadora, perquè tothom ha quedat sense feina. És la veu d’una entitat amb tradició i prestigi, conreat amb dècades d’anys omplint de lluminàries el cel dels pobles quan la festa s’exhaureix, i que, de sobte, s’ha apagat amb el sotrac d’una crisi inesperada.

Amb l’estiu sense festes, molts ajuntaments estalviaran despeses que podran servir per apuntalar altres serveis. Santanyí, que tenia previst gastar uns 14.000 euros entre tots els nuclis urbans, té Cala d’Or com el punt on l’espectacle pirotècnic és el major reclam festiu.

Sant Jaume, patró de molts pobles, ha passat també amb poc trasbals nocturn. Portocolom ha quedat sense el castell de focs llançat sobre la badia des de Sa Bateria, després del sopar de penyes. Felanitx tindrà el parc de la Torre com un petit desert nocturn per Sant Agustí, a final d’agost, i generarà un estalvi en focs d’uns 5.000 euros, asseguren des de fonts municipals.

L’Ajuntament de Marratxí inverteix cada any per les festes de Sant Marçal al voltant de 1.800 euros en focs artificials. El lloc on se solen fer és a l’esplanada de la Verònica, just davant l’església de Sant Marçal. Son Servera havia de destinar 3.000 euros a focs artificials per les festes del Carme. També queden enlaire els 7.000 euros per a Cala Millor, que celebrava la Festa del Turista, compartida amb l’Ajuntament de Sant Llorenç, a través del Consorci Turístic.

Festes del rei En Jaume

Calvià organitza els focs de les festes del rei En Jaume, que tenen lloc a Santa Ponça, amb un pressupost per a enguany de 6.000 euros. L’espectacle té lloc a la platja Gran de Santa Ponça, mentre que l’Associació Hotelera de Peguera i Cala Fornells també recorre als castells de foc per animar la Festa del Turista. Inca, amb les festes passades i coques menjades, s’ha estalviat els 8.000 euros destinats a focs d’artifici a la plaça del Bestiar durant Sant Abdon i Sant Senén. A Manacor, el regidor de Festes, Artur Aguiló, confirma l’anul·lació d’un dels espectacles més atractius de pirotècnia de l’estiu: els focs de s’Illot, que, afegits als de les festes del Carme, a Portocristo, tenien un pressupost que frega els 18.000 euros.

Pollença també ha quedat sense pólvora i sense batalla entre moros i cristians. El batle, Tomeu Cifre, explica que tenen vigent un contracte quadriennal específic (2019-2022) per als focs artificials, que puja a 20.000 euros i que s’ha ampliat a un cinquè any a causa de la impossibilitat d’oferir enguany l’habitual espectacle pirotècnic.

Artà té una assignació de 7.000 euros per a coets durant les festes de Sant Salvador i les de Colònia de Sant Pere, una partida que, segons l’Ajuntament, anirà a Serveis Socials, àrea que patirà un excés de despesa marcada per l’exigència d’atenció a la gent més desfavorida pels efectes de la pandèmia. Una actuació semblant tindrà l’Ajuntament de Montuïri, segons el batle, Joan Verger, que s’estalviarà els 6.000 euros de les tradicionals rodelles davall les quals balla el dimoni Banya Verda per Sant Bartomeu, mentre que Porreres, per Sant Roc, no gastarà els 4.000 euros en focs.

L’estiu avança cap a una tardor imprevisible. Les nits passen silencioses: ni llampecs, ni llàgrimes de foc. A manca de revetles i amb el santoral confinat, les vetlades estiuenques continuaran passant sense palmeres de colors ni tronades que facin panteixar els cans. Ens esperen nits abandonades a les llums dels estels, potser somiant deixar enrere la nova normalitat.

stats