Esclat de festa en el primer Firó postpandèmic
Unes 8.000 persones, entre participants i públic, han acudit al simulacre de Sóller que s'ha viscut sense massificació ni incidents, però molta emoció
SóllerEl Firó ha tornat amb el sentiment que històricament ha envoltat la festa i ho ha fet amb més emoció que mai. Això sí, el retorn s'ha duit a terme amb certa tranquil·litat i sense massificació. Aquest dilluns els sollerics han representat la batalla de l'11 de maig de 1561 contra els pirates invasors, però també han simbolitzat la força amb la qual han lluitat contra la pandèmia que ha interromput la festa durant dos anys. D'aquesta manera, el Firó de Sóller s'ha postulat com la primera macrofesta popular després de les restriccions sanitàries.
Des de primera hora de la jornada, després de l'ofrena de flors i durant l'arenga del capità Angelats, representat per Guillem Coll, els personatges històrics s'han mostrat visiblement emocionats. De fet, els protagonistes han dedicat l'arenga a Toni Fèlix, solleric entregat a la festa mort recentment.
En l'aire s'ha palpat ambient de festa, però amb certa serenitat de viure una jornada diferent de la resta d'anys. Els col·lectius s'han encarregat que així fos, ja que l'organització dels prop de 3.000 participants, entre pagesos, pageses i sarraïns, s'ha duit a terme amb èxit i sense incidents. Igualment, el públic ha respectat el seu espai, marcat amb cintes i restringit a la plaça per als que estaven acreditats.
Els participants, que han carregat forces gràcies al berenar proporcionat pels col·lectius -les pageses han preparat uns 1.500 panets- no han aturat de cantar les cançons que han alçat les tropes en les diferents batalles; la de la platja de Can Generós, la de Ca'n Repic i la del pont d'en Barona.
"Ser solleric es lo millor , visca sa Fira i es Firó. Un sentiment ben diferent que comparteix tota sa gent. Som solleric, som solleric, i mentre el món sigui món jo seguiré essent solleric. Som solleric, som solleric, i mentre el món sigui món jo seguiré essent solleric. Els sollerics amb il·lusió treim sa bandera en es balcó, I tot es poble fent ambient per fer més gran aquest moment. Som solleric...".
Cloenda amb sorpresa
La batalla final s'ha viscut a la plaça Constitució, quan el rei Ulutx Ali s'ha pensat vencedor. Ara bé, els pagesos han lluitat valerosament un any més per vèncer l'enemic.
Així, la pólvora, el color i els trons s'han fet més visibles en la foscor: El Capità Angelats ha proclamat la victòria, sense deixar de banda la històrica fita de les Valentes Dones, que han matat als enemics amb la barra de Can Tamany.
"Mentre el món sigui món, es llegirà dins la història que aquest dia els sollerics alçaren honor i glòria.". Aquesta és la frase de l'arenga de cloenda que simbolitza la victòria dels sollerics i el que indica un dels moments més àlgids del Firó: el cant de la Balanguera en acció de gràcies a la Mare de Déu de la Victòria. Enguany, per primera vegada en la història ha estat interpretat per Toni Riutort i els xeremiers de Sóller. Riutort ha dedicat el cant als que "ja no hi són, els que creixen i els que vendran".
Així ha estat com els sollerics han demostrat que la seva festa pot ser immortal. Ara, i mentre el món sia món, només cal esperar 365 dies pel següent Firó.