Part Forana08/09/2020

L’Escola Municipal de Mallorquí atorgarà el Reconeixement de Mèrits 2020 a Biel Majoral

Està previst que l'acte es celebri el dia 17 de setembre a l'Auditori de Manacor

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaEl Ple de l'Escola Municipal de Mallorquí ha anunciat aquest dimarts que atorgarà el Reconeixement de Mèrits 2020 al músic, filòleg i activista algaidí Biel Majoral per la seva aportació a l'ensenyament i difusió de la llengua i cultura catalanes. L'acte se celebrarà el dijous 17 de setembre a les 20 h a l'Auditori de Manacor i es recomana assistir-hi amb 30 minuts d'antelació per facilitar l'entrada.

Des de 1976, any en què fou premiat Francesc de Borja Moll, l'Escola atorga aquest reconeixement a persones o col·lectius destacats i compromesos amb la llengua catalana i la seva protecció i transmissió. El regidor de Política Lingüística, Sebastià Llodrà, ha assegurat que el dijous 17 de setembre "ha de ser un dia de festa per la llengua, pels mestres que han tingut en Biel Majoral de mestre i pels músics que ha inspirat". L'espectacle, "entretingut i de qualitat", segons Llodrà, tindrà el valor afegit enguany de l'actuació de l'homenatjat. Llodrà ha recordat que "la cultura és segura i no es pot aturar". En el mateix sentit, el batle, Miquel Oliver, ha afegit que "reconèixer Biel Majoral és un acte de justícia".

Cargando
No hay anuncios

Compromís amb la cultura

Gabriel Oliver i Oliver va néixer a Algaida el 1950 i a mitjan anys 70 s'aplegà amb Biel Caragol, moment en què es va fer dir Biel Majoral en el seu vessant artístic. Llicenciat en Filologia Romànica i especialitzat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, començà el 1977 la seva tasca d'ensenyament a l'escola de Magisteri de la Universitat. Durant 38 anys, juntament amb Antoni Artigues, ha marcat l'ensenyament de la llengua i la seva derivació cultural als mestres de les Balears.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la seva faceta musical, el cantador algaidí és un referent de la música folk dels Països Catalans i tot un exemple de compromís social i artístic. La seva participació activa en la tradició i la cultura populars de Mallorca s'ha plasmat en quatre publicacions discogràfiques: Arasíquesí (2019), Cançons republicanes (2008), Temps, temps, temps (2000) i Vou veri vou per no dormir (1997). També ha col·laborat amb molts de cantants, grups i bandes de música d'arreu dels Països Catalans, sempre manifestant la reivindicació pel país.

Biel Majoral destaca, a més, per un compromís polític i nacional. Lligat des de sempre a l'activisme i la política, ha militat en diversos partits al llarg de la seva vida. Primer va estar en el Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) i després en el Partit Socialista de Mallorca (PSM). Durant la militància del segon, va ser elegit membre del Consell Insular de Mallorca i del Consell General Interinsular (1979-1983). Entre els anys 1983 i 1987 va ser regidor de l'Ajuntament d'Algaida i a les eleccions generals de 1993 fou candidat per Esquerra Republicana de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

L'any 2019 rebé la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya, i aquest 2020 el ple de l'Escola Municipal de Mallorquí li atorga el Reconeixement de Mèrits per la seva aportació a la difusió de la llengua catalana a través de la música, l'ensenyament i la política.