Història
Part Forana11/08/2022

La família Sampol de Son Curt dona el seu arxiu a Alaró

Els documents recorren tres segles de la història del poble i de Mallorca

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa família Sampol de Son Curt ha cedit el seu arxiu al poble d'Alaró. Entre els documents cedits s'hi troben nombrosos papers relacionats amb la història del castell d'Alaró, el ferrocarril d'Alaró i materials relacionats amb la tasca d'advocat d'un dels membres de la nissaga, una carta comunicant la decisió de comprar els bous de Costitx i l'activitat productiva de diverses possessions, entre d'altres.

L'Ajuntament d'Alaró ha explicat aquest dijous, a través d'un comunicat, que la donació s'ha fet a través d'una doble via: una part ha anat directament a l'Ajuntament alaroner, i la resta s'ha cedit a l'Associació Cultural Al Rum, que, per mantenir la unitat, dipositarà els materials a l'arxiu municipal.

Cargando
No hay anuncios

A més dels documents ja esmentats, entre els papers que ha donat la família al Consistori hi ha centenars d'expedients relacionats amb l'activitat judicial de Pere Sampol i Rosselló de la segona meitat del segle XIX i principis del XX. A més, inclou processos penals, però són especialment destacats els que fan referència als plets testamentaris de bona part de la noblesa illenca. En aquest sentit, el consistori municipal ha destacat un document molt interessant que és una carta enviada pel Ministeri de Foment a Bartomeu Ferrà. En aquest escrit es comunica que la reina regent, Maria Cristina, ha autoritzat al Museu Arqueològic Nacional la compra dels Bous de Costitx per 3.500 pessetes. D'aquesta manera s'evità que acabassin al Louvre.

En aquest arxiu hi podran trobar també correspondència i documentació relacionada amb l'Arxiduc Lluís Salvador relativa a Son Galceran. També es pot seguir l'activitat econòmica d'una possessió mallorquina de fa un segle i mig i, fins i tot, els comptes del Bisbat de Mallorca de l'època.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament d'Alaró ha informat que s'ha contractat un especialista per inventariar i catalogar la vintena de caixes que constitueixen la donació, que quedarà reunida en una secció de l'Arxiu Municipal amb el nom de la família que ha fet la donació. Després es posarà a l'abast dels investigadors.