Firmen un conveni per minimitzar els impactes del tancament del Murterar
Els governs balear i espanyol i la FEMP han signat el protocol d'actuació
AlcúdiaEl Govern de les Illes Balears, l'espanyol i la FEMP han signat aquest divendres el protocol d'actuació del Conveni de transició justa d'Alcúdia. L'objectiu és minimitzar els impactes del tancament progressiu del Murterar, segons informa l'Executiu en una nota.
El document recull el compromís de les diferents adminitracions per treballar en el Conveni d'Alcúdia i que formarà un pla de futur per minimitzar els impactes sobre l'ocupació i l'activitat econòmica. Encara que la central continuarà funcionant fins que s'acabi d'instal·lar el segon cable d'inteconnexió elèctrica entre la Península i les Illes, aquest conveni permet abordar amb anticipació les actuacions necessàries per encarar la reactivació de la zona.
“Tots estam d'acord a eliminar el carbó, però molta gent queda sense feina. Aquest conveni és una bona notícia, perquè minimitzarà els impactes i farà una transició justa”, ha comentat la batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rabassa, a l'ARA Balears.
El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Històrica, Juan Pedro Yllanes, ha recordat que Alcúdia ha estat un important “pol econòmic i laboral” en les darreres dècades i assegura que aquest protocol ajudarà a “diversificar el teixit de la zona cap a nous sectors que ofereixin ocupacions estables i de qualitat”.
Per part seva, la secretària d'estat d'Energia, Sara Aagesen, insisteix que aquest protocol d'actuació posa de manifest l'interès de les institucions “a treballar junts per acompanyar les persones i els territoris en la creació d'un nou futur sostenible, respectuós amb la salut i amb el medi ambient”.
El procés d'elaboració dels convenis
La primera fase és delimitar l'àrea geogràfica d'actuació. S'hi apliquen dos criteris: un és la proximitat a la central, que inclou els municipis que es troben a un radi de deu quilòmetres i les poblacions que sofreixen impactes directes. En concret, el Conveni de transició justa d'Alcúdia n'inclou 13 de Mallorca: Alaró, Alcúdia, Ariany, Búger, Campanet, Consell, Lloseta, Llubí, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Muro, Pollença i Selva.
L'altre punt a tenir en compte és la participació pública. Multitud d'actors (empreses, sindicats, ajuntaments, entre altres) poden aportar i identificar projectes per plantejar un nou teixit productiu a la zona.
El Murterar, un tancament progressiu
Cal recordar que dia 31 de desembre del 2019, la Llei del canvi climàtic de les Balears va fer possible el tancament dels grups u i dos del Murterar, els més contaminants d'aquesta central tèrmica. Des de l'agost de l'any passat, a la central tèrmica d'Alcúdia també es varen reduir les hores de funcionament anuals dels grups tres i quatre, que passaren de 15.000 hores a 500, que equivalen a 20 dies a l'any. La previsió es que tanqui de manera definitiva entre el 2026 i el 2027.