El fracàs de la transformació dels bucs manacorins en Protecció Oficial
L'Associació de Constructors alerta que encara hi ha 96 grans estructures sense acabar al municipi i aposten per poder fer habitatges més petits a preus assequibles
ManacorEl mes de febrer vinent farà quatre anys que l'aleshores conseller d'Habitatge del Govern, Marc Pons (PSOE), es reunia amb els constructors i promotors de Manacor per donar-los una bona notícia: tots els bucs de finques sense acabar del municipi podrien evitar la demolició parcial si es transformaven en Habitatges de Protecció Oficial (HPO). Una passa que semblava relativament senzilla i que arribava per donar una sortida digna a les 96 estructures sense finalitzar repartides per tots els nuclis manacorins.
Cinc mesos després, començaven les obres del buc situat al carrer de Lleó XIII, una promoció de l'Ibavi d'1,9 milions d'euros i suportada per la presidenta Francina Armengol. En tot aquest temps ha estat l'única que s'ha acabat i ja hi viuen 11 famílies. La primera promoció d'Habitatges de Protecció Oficial (HPO) a Manacor en 30 anys no ha tingut encara continuïtat. Res nou se sap de les dues de capital privades anunciades per la Delegació d'Urbanisme la passada legislatura.
El primer a anunciar-se fou l'edifici de l'avinguda de Mossèn Alcover, al número 72, amb un total de 12 pisos d'entre 44 i 50 metres quadrats útils. L'Ajuntament de Manacor va signar un conveni amb la promotora Molinar Vida Sana SL per aplicar-li el règim especial que permet a les edificacions inacabades i amb llicència caducada poder sortir endavant sense haver de tirar cap planta, sempre que es transformin en HPO. Fou el primer edifici fora d'ordenació de les Balears a acollir-se al Decret llei de mesures urgents en matèria d'habitatge, aprovat el 2020 pel Govern.
El Pla General de Manacor, aprovat feia mig any, deixava aquests prop de 100 bucs fora d'ordenació per excés de volum. El Govern posava així una solució transitòria damunt la taula per un període de cinc anys i que acabava, per tant, el 2025.
El segon projecte d'aquestes característiques que es va presentar el passat mes de març fou el situat al carrer de Severo Ochoa de Manacor i que havia de constar de nou habitatges més abans que acabàs enguany.
L'Ajuntament va signar un conveni amb la promotora MVS Spain Investments S.L. per a l'aplicació del règim especial de les edificacions inacabades amb llicència caducada, a un solar de 400,78 metres quadrats de superfície, que constava de planta soterrani, planta baixa i tres pisos.
Aquesta promoció d'habitatges protegits, ara paralitzada, havia de ser de nou pisos d'entre 68 i 101 metres quadrats construïts, destinats a la venda. I les obres tenien un termini d'execució màxim de 36 mesos, prorrogables per causa justificada.
La delegada d'Urbanisme municipal en aquells moments, Núria Hinojosa, es mostrava "molt orgullosa" d'aquest segon projecte d'habitatge protegit i animava "tots aquells promotors o propietaris d'edificis inacabats a posar-se en contacte amb l'Ajuntament per poder adherir-se a aquesta solució, amb la qual totes les parts hi guanyen". Per la seva banda, el representant de la promotora, Miguel Villavecchia Skrebba, com a administrador únic d'MVS Spain Investments S.L, donava les gràcies a l'Ajuntament de Manacor per la col·laboració per poder tirar endavant la segona promoció d'aquestes característiques a Manacor i a les Illes Balears.
El que no és un buc pròpiament dit, però sí un edifici abandonat en procés de reconversió en Habitatges de Protecció Oficial, és l'antic magatzem i espai d'exposició dels mobles Riera Bassa, al carrer del Pou Fondo de Manacor. Ara fa un any es va anunciar que havia estat adquirit per un fons privat a fi de fer-ne la reforma i habilitació per fer-hi habitatges, unes obres que encara tampoc no han començat.
En procés
De moment, l'única promoció privada per transformar un buc en HPO que es troba en procés actiu és la que gestiona l'actual delegat a Manacor de l'Associació de Constructors de les Balears, Jaume Caldentey, situada devora el carrer de na Freda, al passeig del Ferrocarril de la capital del Llevant. Constarà de 15 habitatges i està previst que les obres comencin la primavera de 2024.
El mateix Caldentey explica que "és ben necessari que l'urbanisme canviï amb la societat, i de moment no és així. Necessitam crear habitatges de 50 o 60 metres quadrats en règim HPO per als joves i la gent que per circumstàncies ha de viure tota sola, que no superin els 120.000 euros, perquè sinó la cosa cada cop serà pitjor", respon alhora que es mostra a favor que l'Ajuntament de Manacor permeti dividir habitatges existents per contribuir a obrir el mercat per a tothom.