Gandules de platja, un ingrés de fins a 2,5 milions d'euros per als municipis
Alcúdia, amb més superfície d'arenal i unes 4.000 unitats, és un dels ajuntaments de la Part Forana que més recapten
PalmaLa recaptació per la gestió de les gandules i els para-sols de les platges d'arreu de Mallorca suposa uns ingressos que oscil·len entre els 2,5 milions d'euros en el cas d'Alcúdia o els 0,5 milions en el cas de Manacor. A l'hora d'elaborar els seus pressupostos, els consistoris de municipis turístics poden fer una previsió en funció d'aquest concepte. Segons l'exbatle d'Alcúdia, Domingo Bonnín, "per al nostre poble, que té un pressupost d'uns 50 milions d'euros, els 2,5 milions provinents de les gandules és una partida considerable, perquè en suposa el 5 per cent".
A l'altra banda, s'hi troba Felanitx, que cada any obté uns 900.000 euros en concepte del cànon que els paga l'empresa concessionària del servei. Segons l'actual batlessa, Catalina Soler, "allò ideal seria que la recaptació arribàs al milió d'euros". "Això ens permetria 'salvar' el pressupost de l'any que ve", afirma la batlessa felanitxera.
Tot i que tots dos són municipis de vorera de mar, entre Alcúdia i Felanitx hi ha unes diferències considerables que expliquen aquesta variació d'ingressos. "Allò que fa que un municipi pugui ingressar grans quantitats per aquest concepte és que disposi d'un arenal que tingui una gran extensió i sigui continu. Aquesta és la característica principal de la platja d'Alcúdia. La seva amplària i llargària, tot i conservar espai a bastament per als banyistes locals, fa que s'hi puguin col·locar més de 4.000 gandules. I no ens hem d'enganyar, aquest servei l'utilitzen, sobretot, els visitants estrangers. Poques vegades s'hi veuen visitants locals", comenta l'exbatle Bonnín, qui ara ja és regidor a l'oposició.
Tot i que Felanitx té molts de quilòmetres de costa, la major part de la seva extensió és roca. Les superfícies d'arena es concentren en pocs redols dins Portocolom, a s'Arenal, i també a Cala Marçal i Cala sa Nau. "No podem comparar Alcúdia amb Felanitx, perquè allà les gandules es poden posar totes seguides, però aquí, en canvi, ens hem de conformar amb les cales d'arena. Allà on n'hi ha més és a Cala Marçal, però en conjunt no arriben a les 500", comenta Soler, nova batlessa de Felanitx d'ençà de dissabte passat.
Servei municipalitzat o concessió
Treure a concurs públic la concessió d'aquest servei és allò més habitual arreu dels municipis de les Balears. En el cas de Mallorca just hi ha dues excepcions: Alcúdia i Manacor. "Fa més de dues dècades que l'Ajuntament va optar per municipalitzar aquest servei. L'explicació és que l'empresa que fins aleshores havia explotat les gandules i els para-sols havia tengut una concessió de 25 anys. Els governants d'aleshores, Miquel Ferrer n'era el batle, es varen decantar per aquest altre model, pensat d'oferir un servei de millor qualitat. De llavors ençà, és EMSA (Empresa Municipal de Serveis d'Alcúdia) l'entitat que se'n cuida", comenta l'exbatle d'Alcúdia, Domingo Bonnín.
Una trentena d'empleats d'EMSA es cuiden habitualment de la gestió de les gandules i els para-sols d'Alcúdia. "Es tracta de personal fix discontinu que fa feina entre els mesos de febrer i novembre. La feina de les platges no és just els mesos d'estiu, sinó que hi ha tota una feina per preparar el material, que es pot allargar durant molt de temps. Cada any s'han de posar i llevar els para-sols de l'arena, i un cop al taller, els operaris n'han de canviar el càrritx. A més, pel que fa a les gandules, també s'han de repararar els diferents elements i canviar-los la xarxa. Són tasques que duen molta de feina", diu qui ha estat batle d'Alcúdia fins fa poc.
Segons Bonnín, "si l'Ajuntament fes una concessió, per ventura podria recaptar més, però el servei no seria tan bo. Nosaltres tenim unes de les gandules de més qualitat de Mallorca".
El cas de Manacor
Arran de la crisi de la covid, l'empresa concessionària del servei de platges de Manacor va renunciar-hi. Això va obligar a prendre una decisió, i l'Ajuntament va seguir l'exemple alcudienc. "L'Ajuntament d'Alcúdia ens assessorà molt en aquesta tasca, i a més ens deixà un nombre significatiu de gandules quan nosaltre encara no en teníem a bastament", explica l'exregidora manacorina Cristina Capó, qui ha estat la responsable de la SAM (Empresa de Serveis del Municipi de Manacor) durant el darrer mandat.
L'estiu del 2022, l'Ajuntament de Manacor va recaptar poc més de 0,5 milions d'euros, per una xifra que no arribava gairebé al milenar de gandules. La previsió és que la temporada actual, la recaptació arribi als gairebé 800.000 euros, amb un increment de gandules de fins arribar gairebé a les 1.500 unitats.