Cooperatives de les Balears, Catalunya i el País Valencià instal·laran una planta de tractament de garrova a Mallorca

La iniciativa dels pagesos té un cost d’aproximadament sis milions d’euros i l'objectiu és millorar la rendibilitat de la polpa

Un moment de la reunió amb alguns representants de les cooperatives impulsores de la proposta
ARA Balears
13/01/2022
2 min

Un conjunt de cooperatives agroalimentàries de les Balears, Catalunya i el País Valencià han presentat aquest dijous al Govern un projecte per construir una planta de tractament de polpa de garrova al municipi de Consell. En concret, l'objectiu és crear nous aliments i comercialitzar-los en diferents indústries, com l'alimentària, la farmacèutica i la vinícola. La presidenta Francina Armengol ha donat suport al projecte i ha assegurat que es podria finançar amb fons europeus.

El pla, que té un cost d’aproximadament sis milions d’euros, vol aportar valor a la polpa de garrova per millorar la rendibilitat del conreu, garantir la sostenibilitat del sector agrari i facilitar la incorporació de joves agricultors. Actualment, de la garrova se n’aprofita entre un 10% i un 15% a través de la llavor, i l’objectiu és aprofitar també el 80% restant, corresponent a la polpa, de la qual es pot produir xocolata i cacau, rebosteria, productes farmacèutics per reduir el colesterol, es pot fer servir com a colorant del sector vinícola, etc.

En un futur, la planta podria arribar a trossejar unes 15.000 tones de garrova a l’any i beneficiar, només a Mallorca, més de 1.000 famílies de manera directa o indirecta, segons els càlculs de les cooperatives agroalimentàries. Els impulsors de la iniciativa també han plantejat el projecte des del punt de vista de la sostenibilitat, ja que han planificat el funcionament de la planta a través de l’hidrogen verd que es generi a la nova planta de Lloseta.

Per part del Govern, la presidenta, Francina Armengol; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, han dialogat amb els representants de les cooperatives impulsores de la proposta, als qui han donat suport. En concret, es tracta de les cooperatives Camp Mallorquí, Fruits Secs, la cooperativa agrícola de Sant Antoni d'Eivissa, els Serveis de Millora Agrària i Pesquera (Semilla). Per part de Catalunya, hi col·laboren Unió Nuts, Comercial Garrofa i l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA); i des del País Valencià, la Unió de Fruits.

Cal destacar que l'Estat és el primer productor mundial de garrova, amb unes 43.000 tones anuals (aproximadament el 50% de la producció mundial) i les Illes Balears són qui lideren la producció, amb un 36%. En els darrers mesos, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha posat en marxa un pla d'ajudes per valor de 2,3 milions d’euros per a noves plantacions i replantacions d’ametler i garrover, i empelts de garrover.

stats