El GOB denuncia la "manca de vigilància" de fondejos a la serra de Tramuntana
L'entitat demana a les administracions competents un increment de l'activitat sancionadora per protegir la posidònia d'aquesta zona
PalmaEl Grup Ornitològic Balear (GOB) ha denunciat aquest dimarts en un comunicat el fet que "cada estiu fondegin damunt la posidònia" una gran quantitat d'embarcacions, majoritàriament de fora de les Balears o d'empreses de lloguer. L'entitat ha destacat la importància d'aquesta planta marina, que és endèmica del Mediterrani i que té "enormes beneficis per al medi marí i per a l'ésser humà". També ha recordat la seva protecció com a espècie i com a hàbitat amb normativa europea i autonòmica, que en prohibeix la destrucció i "el fondeig a sobre".
D'aquesta manera, el GOB Mallorca ha exigit a les administracions competents un increment dels esforços de vigilància i de l'activitat sancionadora. "Especialment, demanam a l'Administració autonòmica, encarregada de la gestió del Paratge Natural i de les ZEC, que compleixi amb els objectius de conservació d'aquest hàbitat prioritari que són les praderies de posidònia, tal com s'indica que es farà al PORN i al Pla de gestió de la serra de Tramuntana", ha indicat l'entitat.
Igualment, el GOB ha afirmat que és "urgent" la presència d'agents amb autoritat per sancionar, a més de "l'ordenació del fondeig en aquests espais protegits". En aquest sentit, ha afegit que només tres zones del territori marí –Rajolí, Port del Canonge i l'Estaca-Punta de Deià– estan incloses dins del Paratge Natural. A més, ha demanat "responsabilitat" a totes les persones que surten a la mar a navegar. "La destrucció que es pot fer amb una actuació de fondeig equival a anys de creixement i, amb la pressió a la qual està sotmesa, no és capaç de recuperar-se", ha apuntat l'entitat.
Seguint el comunicat de l'entitat, hi ha "un trànsit massiu" que es produeix "amb poca vigilància i control", ja que la protecció i el reconeixement "consideren gairebé només la part terrestre i deixen en l'oblit el medi marí i tota la seva biodiversitat". Cal recordar que l'Administració autonòmica va posar en marxa un dispositiu de vigilància de fondeig el 2017, el qual consta d'embarcacions i informadors que vigilen i faciliten el correcte fondeig al llarg de la costa balear. No obstant això, segons el GOB, "no cobreixen tota la costa" i els recursos destinats "encara no estan proporcionant el nombre d'embarcacions suficients per aconseguir una eficient vigilància".