GOB i ARCA rebutgen una plataforma per tirar-se al buit al cap Blanc
Es tracta d'un projecte que una empresa ha presentat a l'Ajuntament de Llucmajor per donar ús a la zona del far
LlucmajorEl GOB rebutja el projecte d'instal·lar una plataforma de bot al penya-segat del cap Blanc, possibilitat que estudia l'Ajuntament de Llucmajor, perquè és una zona de protecció internacional per a les aus. També l'associació ARCA ha mostrat desacord amb aquesta proposta.
Segons ha avançat Diario de Mallorca, una empresa ha proposat al Consistori llucmajorer aquesta instal·lació amb el nom de Lighthouse Bungy Mallorca, des d'on l'usuari podria tirar-se al buit, assegurat amb una goma elàstica, pràctica que es coneix com a 'bungee jumping'.
La protecció del cap Blanc
Davant aquesta possibilitat, el GOB ha reaccionat i ha recordat que el cap Blanc forma part de la ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus) ES0000081 cap Enderrocat-cap Blanc i és LIC (Lloc d'Interès Comunitari) ES5310128. Així, aquest espai està emparat per directives europees per a la protecció de les aus silvestres i dels hàbitats naturals.
"Des del GOB recordam que als penya-segats del cap Blanc hi nidifiquen espècies emblemàtiques o amenaçades, com el corb marí ('Phalacrocorax aristotelis desmarestii') i el falcó ('Falco perergrinus'), que entre d'altres raons han motivat la protecció de la zona. Aquestes i altres espècies d'aus es veurien sens dubte pertorbades amb una instal·lació com la que s'ha projectat".
Pel grup ecologista, la possibilitat que es presentin projectes com aquest en espais naturals protegits posa de manifest el desconeixement gairebé general del grau de protecció que ja tenen els espais de la xarxa Natura 2000.
Per una altra banda, s'evidencia la necessitat d'aprovar els corresponents plans de gestió que aclareixin quines activitats hi estaran permeses i quines no es podran autoritzar.
Així, des del GOB insten la Conselleria de Medi Ambient a impulsar amb urgència la redacció i aprovació dels plans de gestió dels espais de la xarxa Natura 2000, per a la qual cosa ja hi ha un retard de més de 4 anys sobre el termini que va establir la Comissió Europea.
La reacció d'ARCA
En opinió d'ARCA, l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics, el projecte de la plataforma "sembla una notícia del dia dels innocents o una broma de mal gust. En qualsevol cas, una idea peregrina i destructiva".
Aquesta associació recorda que els fars de les Balears constitueixen un dels actius patrimonials i paisatgístics més importants i com a tals s'han de cuidar i mantenir.
ARCA anuncia que es dirigirà a les administracions –Autoritat Portuària, Consell de Mallorca i ajuntaments– perquè els fars continuïn sent llocs solitaris, on els cotxes no puguin arribar més que en condicions excepcionals i on els usos siguin respectuosos i facin valer el potencial paisatgístic, històric i patrimonial.