Part Forana20/10/2020

El Govern prohibeix els xibius a les platges naturals del Llevant de Mallorca

Surt a exposició pública el pla de gestió que regularà les activitats a set espais de la Xarxa Natura 2000

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLes instal·lacions de temporada i xibius queden prohibits a les platges naturals de la costa del Llevant de Mallorca, tant en l'àmbit terrestre com en l'àmbit marítim, i no es podran ampliar els ja existents. Així ho estipula el Pla de Gestió Xarxa Natura 2000 Costa de Llevant, que inclou els espais de cap Vermell, costa de Llevant, punta de n'Amer, l'àrea marina Costa de Llevant, Cales de Manacor, Portocolom i punta del Ras. Aquest dimarts s'ha publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears la resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat per la qual s'inicia el període d'exposició pública del pla. Els interessats disposen de 30 dies naturals per presentar-hi al·legacions.

L'objectiu d'aquest pla de gestió és la regulació dels usos i activitats que es duen a terme als espais Xarxa Natura 2000 de competència autonòmica, així com establir les principals actuacions de gestió que s'hi han de dur a terme els pròxims sis anys, per tal de fer compatible la conservació dels hàbitats i les espècies d'interès comunitari amb els usos humans existents.

Cargando
No hay anuncios

La costa del Llevant és una zona de gran valor ambiental amb una gran diversitat d'hàbitats d'interès comunitari, com són les praderies de fanerògames marines (praderies de posidònia i Cymodocea), els hàbitats dunars, les coves i diferents tipus de formacions forestals. A més, destaca la presència de diferents espècies protegides, com ara el falcó marí, el corb marí, el virot petit, el virot gros, el dofí mular i la tortuga marina.

L'aprovació d'aquest pla de gestió permetrà que els espais del litoral del Llevant passin a ser declarats Zona d'Especial Conservació (ZEC), cosa que culminarà un llarg procés de protecció. Entre les actuacions previstes hi ha l'establiment d'un camp de boies ecològiques a la part marina que limita amb el parc natural de Mondragó, l'estudi de l'impacte dels fondejos existents a Portocolom i la reubicació o eliminació d'aquells que estiguin degradant les praderies de fanerògames marines.

Cargando
No hay anuncios

El pla també preveu l'eliminació i control d'espècies invasores i la promoció de la implantació d'equips o mesures de mitigació en la flota pesquera per reduir les captures accidentals d'aus. En aquest sentit, s'estableix un període de dos anys perquè les embarcacions de pesca de l'art menor palangró implementin alguna de les mesures de mitigació existents entre els mesos de febrer i juliol.

Altres actuacions previstes són la millora de la cartografia d'hàbitats i espècies; la instal·lació d'elements de senyalització i interpretació dels valors naturals de l'espai i el foment de les activitats d'educació ambiental.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les normes, es regularan les activitats d'ús públic, com l'acampada, l'escalada i el psicobloc i l'espeleologia. També s'establiran zones de fondeig prohibit (fons ocupats per comunitats de posidònia, maërl o coraligen i algueró), una zona de fondeig regulat (localitzada enfront del parc natural de Mondragó), zones de fondeig condicionat en funció de la profunditat i zones de fondeig lliure, les quals coincideixen amb els fons d'arena i roca lliures d'aquestes comunitats. El pla també regula el sobrevol amb drons i aeronaus, així com la navegació a Portocolom.