HPO sostenibles i eficients: l'aposta d'Esporles per lluitar contra els problemes d'habitatge
L'Ajuntament ha impulsat també diverses mesures per potenciar l'energia renovable i evitar el malbaratament d'aigua
PalmaL'Ajuntament d'Esporles continua treballant per pal·liar els problemes d'accés a l'habitatge que es viuen al municipi i aposta per una construcció sostenible i eficient. El Consistori ha considerat que una de les claus per poder garantir una casa digna als esporlerins és la col·laboració amb les institucions illenques i, per això, ha cedit un solar municipal a l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) on se'n construiran 18 de protecció oficial (HPO).
Concretament, a finals de l'any passat, l'Ajuntament va cedir a l'Institut Balear de l'Habitatge un solar de 625, 25 metres quadrats situat al carrer Ca l'Onclo per a la construcció de 18 HPO (dos dels quals seran adaptats) d'uns 45 metres quadrats. La construcció, que està prevista que estigui acabada a finals d'any, disposa d'un pressupost d'1.435.765 euros.
Per tal de facilitar l'accés a l'habitatge a persones amb menys recursos, tots aquests pisos seran destinats al lloguer social, amb un sistema d'adequació de la renda. Això suposa que en cap cas els llogaters pagaran més del 30% dels seus ingressos en concepte de lloguer i despeses.
A més, un dels punts clau d'aquest projecte és la sostenibilitat i l'eficiència. Per tal d'assolir aquests reptes, aquests HPO es construiran amb materials de km 0, es faran unes instal·lacions especials per tal de garantir l'eficiència energètica i s'hi farà servir una arquitectura sostenible.
Aquesta darrera mesura permet al consistori esporlerí mantenir la seva lluita per aconseguir un municipi més sostenible energèticament i preservar i utilitzar els recursos naturals com l'aigua i les energies renovables. De fet, durant aquesta legislatura, l'Ajuntament d'Esporles ha adoptat diverses mesures en referència a aquestes matèries que han provocat que el consum energètic disminueixi, augmenti la quantitat d'energia renovable consumida i s'eviti el malbaratament d'aigua.
Una de les mesures més eficient en matèria energètica és l'autoconsum compartit. L'Institut Balear de l'Energia ha instal·lat plaques solars al centre de formació (i està previst que més endavant se n'instal·lin l'escola) i a les teulades dels edificis públics, cedits per l'Ajuntament i l'energia solar generada per aquestes plaques no són només per a l'ús municipal com en altres indrets, sinó que en el cas d'Esporles els veïns i petits comerços del municipi també poden aprofitar les instal·lacions de l'Ajuntament i fer servir l'energia solar en lloc de la de xarxa. Aquesta mesura, a banda de ser més sostenible, permet que els esporlerins adherits estalviïn fins a 200 euros anuals en la factura del llum, a més de potenciar l'ús d'energies renovables.
Durant aquesta legislatura l'Ajuntament d'Esporles ha dut a terme altres mesures per millorar la sostenibilitat energètica del municipi com canviar alguns dels fanals del poble, per tal de millorar l'eficiència energètica i la lluminositat, o substituir la il·luminació del pavelló municipal, que ha suposat un descens del 26% en el consum energètic de les instal·lacions.
D'altra banda, per tal d'evitar el malbaratament d'aigua i haver de dependre de fonts externes, l'Ajuntament d'Esporles ha revisat les canonades del municipi per detectar-hi qualsevol fuga i arreglar-la, ha implementat nous sistemes de drenatge sostenible, ha instal·lat nous sensors als comptadors de sector, al pou i al dipòsit municipals, i està redactant una nova ordenança que determinarà, entre d'altres coses, establir tarifes que agreugin el consum abusiu d'aquest bé dins tot el terme.
Amb aquestes mesures, tant energètiques com de control i erradicació del malbaratament de l'aigua, Esporles continua amb la seva ferma lluita per ser un poble més sostenible.