SUPLEMENT ESPECIAL DIJOUS BO

Inca, epicentre de la inserció social del Raiguer

El tercer sector guanya terreny en la gestió dels serveis públics

Nova seu d'Amadip a Inca.
12/11/2021
2 min

PalmaEl tercer sector no deixa de guanyar terreny en la gestió dels serveis públics d’Inca, on de cada vegada es concentren més processos d’inserció de tota la comarca del Raiguer. Les dues darreres entitats que hi han contribuït enguany han estat la fundació Es Garrover i Amadip. La primera ho ha fet amb la concessió de dos pàrquings públics i el punt verd, i la segona, amb l’obertura d’una nova seu a Inca. “Tot això forma part d’un pla d’acció que teníem arran de la crisi sociosanitària per potenciar el creixement i coordinació entre diferents recursos d’Inca”, explica la regidora de Serveis Socials i Gent Gran d’Inca, Maria Antònia Pons.

En aquest sentit, l’àrea té en compte els recursos del tercer sector “perquè les persones hi siguin derivades, segons el perfil que tinguin”, afegeix Pons, qui defensa que “Inca és una ciutat molt rica en entitats socials”. Això permet “acollir les necessitats de les persones des de diferents punts de vista”, siguin del mateix municipi o dels voltants, indica l’edil. En la mateixa línia, el regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Andreu Caballero, afirma que “Inca està exercint un poc de capital de comarca amb aquests serveis” i en la inserció sociolaboral real i pràctica. “Es tracta de fer feina en xarxa i treball en comú. Per part de l’Ajuntament, col·laboram en tot el que podem”, explica Caballero.

Cent persones ateses

Fruit d’això, la fundació inquera Es Garrover, en simbiosi amb 3 Salut Mental, pot oferir formació i ocupació a Inca per mitjà de la gestió de diversos serveis que donen feina a 38 persones amb discapacitat per trastorn mental. La directora de l’àrea laboral d’Es Garrover, Antònia Llabrés, explica que actualment tenen la concessió dels aparcaments de la plaça de Mallorca i de la plaça d’Antoni Mateu per un període de 15 anys, dels serveis de jardineria durant dos anys –amb possibilitat d’ampliar-la un més– i del punt verd durant cinc anys més. “Amb aquestes licitacions l’Ajuntament ha apostat per la inserció laboral dels col·lectius vulnerables. La veritat és que en aquests moments de covid, amb l’aturada de feines, estam molt contents, perquè hem creat llocs de feina i per a persones amb trastorns mentals i, a més, hem crescut moltíssim aquest 2021”, manifesta Pons.

Per part seva, Amadip ja dona suport a prop de 50 persones amb necessitat a la nova seu d’Inca, que va obrir al setembre, entre el centre de dia, els habitatges tutelats i els serveis de formació i ocupació que tenen. Òscar Martínez, director del cafè que hi ha a les seves instal·lacions –ubicades al carrer de Joan d’Àustria–, assenyala que la fundació ofereix una formació dual de tres anys, tant de restauració com de pastisseria. “Una vegada acrediten la formació, tenen dues vies: o inserir-se en una empresa ordinària o fer feina per a nosaltres”, afegeix. La manera que tenen d’ensenyar, manifesta, “és com la que es feia temps enrere, quan tenies un mestre que t’acompanyava: és aprendre una professió en un entorn real”.

“La gent de la comarca està molt contenta”, celebra Martínez, qui apunta que tenen “una ubicació bastant bona, a prop d’una sortida d’autopista i amb bon accés a un aparcament”. Per això, a part d’Inca, diu el cuiner, “ve gent de Llubí, Selva i Lloseta que està de passada”.

stats