Patrimoni

Inca pretén reivindicar l'interès patrimonial del Cementeri municipal

L'Ajuntament de la capital del Raiguer vol revisar onze fitxes relacionades amb aquest espai per protegir els seus béns destacats

Imatge de la sessió plenària d'aquest dijous a l’Ajuntament d’Inca.
ARA Balears
30/09/2022
2 min

PalmaL’Ajuntament d’Inca va aprovar aquest dijous, durant la sessió plenària, una modificació puntual del Catàleg d’Elements d’Interès Artístic, Històric, Ambiental i Patrimoni Històric del terme municipal d’Inca amb la finalitat de revisar onze fitxes relacionades amb el cementeri d’Inca. D’aquesta manera, el consistori de la capital del Raiguer vol posar en valor aquest espai públic i impulsar la protecció d’aquests béns. El regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Andreu Caballero, ha explicat: "Hem considerat adient posar en marxa una revisió del catàleg per tal de precisar la descripció i les notes històriques de tots els elements de valor i béns que estan protegits, el catàleg és un document viu, obert a successives revisions, addicions i actualitzacions a mesura que els investigadors ens aporten noves informacions". 

D'aquesta manera, l’Ajuntament ha revisat i actualitzat aquestes onze fitxes del catàleg patrimonial del municipi amb la categoria d’escultures i arquitectura religiosa, totes elles d’elements que se situen en el cementeri. "La modificació del Catàleg d’Elements d’Interès Artístic, Històric, Ambiental i Patrimoni Històric ens permet tenir cura d'aquells elements que han de ser objecte d’especial protecció pels seus valors singulars o per les seves característiques urbanístiques o arquitectòniques", ha destacat el batle d'Inca, Virgilio Moreno. 

En tot cas, per poder desenvolupar aquesta feina, l’àrea de Patrimoni ha comptat amb el treball d'investigació de l’historiador inquer Miquel Pieras, qui ha estat el responsable de la revisió i actualització i de les Fitxes. En aquest sentit, ha estat fonamental el treball publicat pel cronista oficial de la ciutat, Gabriel Pieras, La mort i el cementeri d’Inca (1820-1940). A més, Miquel Pieras també ha dut a terme una extensa feina de camp per revisar tots els elements i les seves peculiaritats.

Concretament, aquestes fitxes protegeixen panteons emblemàtics com el de Mestre Torrandell o el prevere Antoni Janer, entre altres. També s’han actualitzat altres elements d’elevat valor, com làpides, esteles o escultures funeràries, així com la capella i el conjunt del Cementeri municipal. Amb tot, durant els darrers anys, ja s’han incorporat quatre elements nous al Catàleg d’Elements d’Interès Artístic, Històric, Ambiental i Patrimoni Històric d’Inca i està previst revisar i incorporar noves fitxes abans de finals d'any.

stats