L'incendi del Port de Pollença, extingit després d'haver cremat 80 hectàrees
L'Ibanat n'ha informat aquest dijous horabaixa a les 18 hores
PollençaL'espectacular incendi que es va originar aquest dimecres devers les 21 hores a la zona del coll de Síller i Bóquer, al port de Pollença, ja s'ha donat per extingit després d'haver cremat 80 hectàrees. El foc va obligar a desallotjar 60 cases de l'urbanització del Vilar per precaució i tancar la carretera que uneix el Port amb Pollença. Passades les 00.30 de la nit, les persones desallotjades varen poder tornar a casa seva.
Poc abans de les vuit del matí d'aquest dijous l'incendi continuava actiu i ja havia cremat unes 80 hectàrees de carritx i pinar. Així i tot, la policia local del municipi ha informat que només queda una llengua de foc al coll de Sílle i l'IBANAT ha rebaixat el nivell de l'incendi de l'1 al 0, el més baix de l'escala de gravetat. Els incendis de nivell zero són aquells que poden ser controlats amb els mitjans prevists i que, fins i tot si evolucionen de forma negativa, no suposen un risc per a persones que treballen en la seva extinció.
Segons l'IBANAT, continuen treballant en les tasques d'extinció un helicòpter, dues autobombes, quinze brigadistes i altres tècnics i personal forestal. Ara mateix, el director de l'IBANAT, Joan Ramon, ha confirmat que l'origen del foc es troba en un transformador elèctric, tot i que encara falta l'informe tècnic que així ho certifiqui. Mentrestant, els Bombers de Mallorca tenen encara una dotació acabant de controlar el foc i treballant colze a colze amb el personal d'emergències i els agents forestals.
Per sort, el fort vent ha aminorat durant la nit i ha bufat en sentit contrari a l'urbanització. Tot i així, el vent ha bufat entre 20 i 30 km/h, assolint ratxes de fins a 50-60 km/h, segons ha informat l'Aemet. Podeu veure algunes de les escenes viscudes fins la una de la matinada entre dimecres i dijous en aquest clip de Martí Morro.
Aquesta nit han actuat i segueixen actuant prop de 50 efectius entre membres de l'Ibanat, Bombers dels parcs d'Inca i d'Alcúdia, Policia Local, Guàrdia Civil i Protecció Civil. De moment, les primeres hipòtesi de la causa del foc sobre la qual es treballa és una explosió de cables d'alta tensió o d'un transformador. Les flames han cremat fins a primera del matí de dijous 75 hectàrees de càrritx i pinar.
Dimecres vespre, el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal, va destacar que les condicions metereològiques "dificulten les tasques d'extinció". Vidal va voler demanar la col·laboració de la població per tal de seguir les indicacions de les autoritats i els serveis d'emergències. "No s'han d'escoltar rumors, s'han de seguir les fonts oficials. L'Ibanat, l'112, és important ser rigurosos", va destacar en declaracions recollides d'IB3 Notícies.
El conseller va insistir que caldrà esperar a dijous dematí per valorar els danys, investigar i determinar l'origen de les flames i també perquè actuïn, si fes falta, els mitjans aeris que podrien ser decisius en la lluita contra el foc. "No està controlat, perquè els canvien els vents, són cops molt forts. En segons quins sectors el vent paralitza l'avanç de les flames, i en un altre, l'afavoreix. Serà un vespre complicat, llarg", deia el dimecres vespre Vidal.
Segons va assenyalar a l'ARA Balears la directora insular d'Emergències, Paola van Gent, ha destacat la dificultat de lluitar contra les flames amb aquest fort vent i sense mitjans aeris, ja que és impossible que durant la nit puguin volar. La prioritat dels efectius ha estat evitar que el foc arribi a les zones urbanes, ja que no ha estat possible extingir-lo totalment durant la nit per mor del vent.
Les flames han obligat a desallotjar alguns dels veïns de la urbanització del Vilar. Un d'ells era Tolo, propietari del Bar Tolo de la mateixa urbanització. Segons ha explicat en declaracions recollides per Maria Cifre, tot d'una que ha sabut que hi havia foc ha anat a parlar amb els bombers per avisar-los de l'existència d'uns tancs de propà en un xalet proper al foc.