La parròquia de Sant Antoni Abat plena de gom a gom per acollir les completes
Prop de 1.300 persones gaudeixen de la celebració poc abans del darrer ball dels dimonis
Sa PoblaPuntual a la seva cita, sa Pobla celebrà aquest dilluns horabaixa les completes. Prop de 1.300 persones han omplert la parròquia de Sant Antoni Abat per celebrar la cerimònia. Un cop acabada la missa, el clamater, enguany representat per Antoni Gost Bennàssar, feu l’esperat crit de “Visca Sant Antoni”, mentre que l'església sencera s'aixecava per contestar “visca!”, entre aplaudiments i crits. Després de les completes, el trull es va traslladar a la plaça Major, on els dimonis de l'Obreria i després les colles de caparrots ballaren.
La novetat d'enguany fou el canvi d'horari en la glosada i l'escola de Sa Ximbomba cantà abans del piromusical. La glosada normalment es feia abans de l'espectacle priotècnic, però un cop acabats els focs artificials, la gent partia. "Es tracta de recuperar allò típic de Sant Antoni i les gloses i sa ximbomba són essencials", argumenta el president del col·lectiu de joves Sa Negreta, Joan Nicolau.
El piromusical, un espectacle controvertit
La festa continuà amb el controvertit piromusical, organitzat per l'Ajuntament. A més de la pirotècnia, un element que caracteritza aquest espectacle és la debat que genera entre els poblers. "El piromusical afavoreix que Sant Antoni sigui una festa on els poblers només mirin i no participin", lamenten des de Sa Negreta. Consideren que aquest espectacle "condiciona la resta de la festa", ja que requereix un pla de seguretat especial que limita els foguerons que es fan devora de la plaça, alhora que critiquen que "no és un element típic de la celebració, com ara les gloses".
Una vegada finalitzat l'espectacle de foc, els poblers varen anar a sopar. Ja devers les 22 hores i havent picat un bon tros d'espinagada, els veïnats es posaren a torrar a un dels més de 150 foguerons que l'Ajuntament havia autoritzat i que s'havien anat preparant davant els portals durant el matí.
Els joves encenen la plaça d'Alexandre Ballester
Els membres de Sa Negreta són els que preparen cada any el fogueró popular de sa Pobla, una alternativa per aquells que no fan el seu propi fogueró i que reuní més de 350 persones. Després de dos anys de pandèmia està "tothom al cent per cent, es nota l'ambient, i hi ha ganes i nervis perquè tothom vol que això surti bé", celebra Nicolau. L'atmosfera ahir al matí ja era de festa total, una sensació que creixia a mesura que passava el dia. “Ens veim després de dinar per anar a veure la sortida dels dimonis", se sentia a migdia pels carrers.
Fou a les 14.30 quan els dimonis i Sant Antoni començaren el recorregut pel poble amb una comitiva de veïns i també amb la nota musical de la banda municipal. Per donar el sus a la festa, el batle de sa Pobla, Llorenç Gelabert, feu un discurs en què ha donat la benvinguda a tots els poblers i visitants i ha donat carta blanca als dimonis. "Dimonis, com a batle de sa Pobla us don permís per fer totes les dimoniades que vulgueu. Visca Sant Antoni!". Un any més la música ha acompanyat tota la festa i els altaveus col·locats arreu del municipi han animat els poblers, que canten a capella cançons santantonieres.
Desconcert pel canvi de recorregut
Tot i el goig dels pobles per veure els dimonis ballar, a darrera hora es va saber que el recorregut que seguia la comitiva santantoniera havia canviat, un fet que generà indignació entre els assistents, que esperaven la seva arribada sense saber on eren. "Saps on són ara?", es demanaven entre ells centenars de veïnats que feia mitja hora esperaven al carrer Comerç.
El fet és que el recorregut que feu la comitiva no era l'anunciat, ja que un cop editat el programa de festes on sortia l'itinerari, es va decidir que havien d'arribar a la Plaça abans de les 18.45 hores per assistir al Cerimionial de la sanció històrica.