La Sala

Joan Rodríguez: "Els jutjats estan oberts les 24 hores i convid els que m'acusin que hi vagin a posar una denúncia"

El batle de Ses Salines, Joan Rodríguez.
25/10/2021
6 min

Ses SalinesJoan Rodríguez (PP) és el batle de ses Salines. Va aconseguir la vara de l'Ajuntament el mes de juny del 2019, gràcies al suport que va rebre d'El Pi i de Ciutadans, i serà l'edil del poble fins a les eleccions vinents. Rodríguez va ser president de la Junta del districte de la Colònia de Sant Jordi, sempre ha estat simpatitzant del Partit Popular i és empresari de tota la vida.

Com heu viscut el mandat fins ara?

— És molt difícil treballar amb una situació tan canviant, però estic content. Els residents em tracten molt bé i, quan em fan crítiques, són constructives. Ens trobam en una de les legislatures més difícils de tota la història a causa de la pandèmia. Hi ha una ruïna econòmica molt grossa, perquè nosaltres vivim del turisme.

Com descriviu la situació econòmica del municipi després d'aquesta nova onada?

— No és bona, perquè un 90% de la nostra economia depèn del turisme. La clientela de ses Salines i de la Colònia de Sant Jordi és molt de segona residència. És vera que entre l'any passat i enguany aquest turista s'ha mogut. Ens veim perjudicats, però no tant com altres zones, que depenen més del turisme internacional.

La pandèmia us ha impedit fer els projectes que havíeu de tirar endavant aquesta legislatura?

— Vàrem entrar amb la idea de canviar tot el que s'havia de millorar i mantenir-ho. A la casa consistorial hi havia goteres que hem pogut arreglar. Al camp de futbol de la Colònia de Sant Jordi hi feia falta un edifici. Era un projecte que estava encallat i hem aconseguit acabar-lo. Pel que fa al de ses Salines, ara en canviarem la gespa. Un altre dels projectes que tenim pendents és reformar tot l'edifici de l'escoleta de 0 a 3 anys. Totes les obres es fan segons les subvencions que rebem. Estam molt centrats en el dia a dia.

Quines mesures heu posat en marxa per pal·liar els efectes de la crisi sanitària?

— L'Ajuntament de ses Salines va ser dels primers a treure una subvenció per al comerç i les famílies més afectades. N'hem treta una altra d'energies renovables dirigida, sobretot, als autònoms i comerciants, i estam a punt de treure'n una altra d'estalvi energètic. Respecte del turisme, hem posat en marxa un projecte que es diu 'Visit Colònia' i 'Visit ses Salines'. Volem donar visibilitat al municipi més enllà del sol i platja. Feim el que podem, perquè les nostres competències són limitades i els recursos, també.

Heu dit que un 90% de la vostra economia depèn del turisme. Com incrementa la població durant els mesos d'estiu?

— En total, viuen al municipi unes 5.000 persones, 300 a ses Salines i la resta, a la Colònia de Sant Jordi. A l'estiu la densitat de la població augmenta moltíssim: un any magre podem arribar als 15.000 i un any bo, als 24.000. Tot i que estam molt agraïts, creim que aquesta concentració s'hauria de repartir durant la resta de mesos de l'any.

Des del vostre punt de vista, què s'hauria de fer per desestacionalitzar?

— S'ha de potenciar el turisme esportiu: ciclistes, futbolistes, triatletes, etc. Però no depèn només de l'Ajuntament, el Consell de Mallorca i el Govern hi han d'ajudar, i ho han de fer amb fets. No pot ser que faci uns 10 anys que esperam que es faci la carretera de la Colònia -ses Salines per tenir un carril bici. Per obrir un camí, pots estar 20 anys discutint i intentant-ho; al final, la burocràcia és el pitjor problema.

Quantes places hoteleres té el municipi?

— Entre hotels, aparthotels, hostals i allotjaments turístics legals, n'hi ha 4.800. Les restriccions que el Govern ha posat en el lloguer turístic també ens han fet molt de mal, perquè molts de mallorquins anaven a la Colònia de Sant Jordi a estiuejar. Estic d'acord que es reguli, però no que se'n faci una prohibició encoberta.

A què us referiu en parlar d'una prohibició encoberta?

— El Govern no s'atreveix a prohibir el lloguer turístic, per això posa unes condicions que ningú pot complir. No ha pensat que la situació del nostre municipi és molt diferent de la d'altres zones, com el barri de Santa Catalina de Palma, i ens ha posat a tots en el mateix paquet. Per exemple, hauria pogut donar la llicència i, en cas d'incompliment de les normes, es posa una multa; i si les incidències continuen, que es retiri la llicència.

Ses Salines ha reclamat al govern espanyol que revisi la distribució de les ajudes del Parc Natural de Cabrera, perquè considerau que no és just. Quina quantitat rebeu i quina hauríeu de rebre?

— La quantitat varia cada any. El càlcul per a l'any que ve és d'uns 200.000 euros per a ses Salines, però l'import no és fix. El parc ha passat de tenir 10.000 hectàrees a 90.000 i volem que se'ns apliqui el criteri d'extensió. Hem fet un informe jurídic i hem demanat cita per parlar amb la ministra. Anirem a Madrid a defensar el que és nostre, i si no va bé, ja valorarem si posam un plet o no.

El Govern és qui gestiona el Parc Nacional de Cabrera, però quin paper hi juga ses Salines?

— És una de les formes de finançament que podria tenir ses Salines fora del que és habitual, i podria compensar part de la població flotant de la qual parlàvem abans. Les empreses que van a Cabrera surten del poble. La meva obligació com a batle és protegir-les, perquè són nostres. A més, Cabrera és un punt turístic i això suposa que al nostre municipi hi hagi un increment de fems i més trànsit de cotxes, entre altres qüestions. Per això hi són, aquestes ajudes, per compensar-nos.

El Govern us dona suport en aquesta petició?

— El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, sí, però del Partit Socialista no en sabem res.

Governau juntament amb El Pi i Ciutadans. Quina és la vostra relació amb els membres de l'equip de govern?

— És bona i sempre ho ha estat. Ens coneixem de tota la vida. Cada dimarts feim una reunió i discutim tots els temes. També feim una junta de policia i després la junta de govern. Encara no ens hem topat amb cap qüestió en la qual hàgim discrepat.

Un dels projectes estrella del tripartit era crear un aparcament a l'entrada de la Colònia de Sant Jordi. En quin punt es troba?

— Tenim aprovada la modificació puntual de normes, però estam pendents del Consell de Mallorca. És un projecte de futur, perquè no es fa en dos dies. Potser podria estar acabat entre el 2023 i el 2024.

Un altre dels projectes que teniu és una ronda per poder treure trànsit. Davant un projecte tan important, què us diuen els veïns? No perjudicarà els comerciants?

— Antigament, en les normes subsidiàries de ses Salines hi havia dues rondes. No ens pareixia bé així com estaven pintades i amb els Acords de Raixa ens comunicaren que no hi hauria la possibilitat de fer-les, i no hi estam d'acord. Volem que en un futur ses Salines tingui la possibilitat de crear les rondes, tot i que encara s'ha de perfilar on es faran i quan. L'objectiu és desviar part del trànsit pesant. Si no tenim l'oportunitat de posar-ho damunt el Pla General, no es podrà fer mai.

Veïns de ses Salines han criticat que sa Pleta Comuna és un niu de fems i que el solar està molt deteriorat. L'Ajuntament té en marxa alguna iniciativa per millorar-ho?

— És un antic abocador. Hi hem fet molta feina per netejar-lo. Des del punt de vista municipal, ara només s'utilitza per posar-hi poda i, quan està a punt, es capola i es lleva. No tenc constància que dins el bocí municipal hi hagi res més. De vegades hi ha algú que se salta les normes i hi aboca algun residu, però ho llevam tot d'una que ho veim. És cert que a la zona hi ha habitatges vacacionals i els propietaris ho volen tenir perfecte, però ara està molt millor de com estava abans. La nostra intenció era convertir sa Pleta Comuna en un parc solar, però Gesa ens hi posa moltes traves; al final, l'haurem de fer a l'escola de ses Salines. Els que estiguin a un radi de 500 metres es podran beneficiar d'aquesta energia.

A ses Salines s'han viscut episodis d'escàndols urbanístics i en la legislatura anterior es varen obrir molts d'expedients. Ara, pel poble, circulen rumors que vós vàreu suspendre una multa a un constructor que té relació amb l'Ajuntament. Com us defensau davant aquestes acusacions?

— No m'he de defensar de res. Els jutjats estan oberts les 24 hores i convid els que m'acusen que hi vagin immediatament a posar-me una denúncia. Si aquests rumors fossin certs, m'haurien de tancar a la presó; i si són mentida, vol dir que els que el fan circular són uns difamadors i els he de poder denunciar.

Quina és la vostra relació amb la portaveu del PP a les Balears, Marga Prohens?

— Ens coneixem de fa molts d'anys. Marga Prohens s'hauria de canviar el nom pel d'Esperança, perquè ella és la salvació per sortir del forat polític a les Illes.

Prohens us va nomenar un dels 22 vocals de la direcció del Partit Popular. Com us vàreu sentir amb aquest nomenament? Us va sorprendre?

— Em va sorprendre molt, perquè no ho sabia. Estic a la seva disposició i li estic molt agraït. El PP és el millor per governar. Som d'aquest partit perquè no som perfectes. Sent que estic amb els meus, i estic molt content de poder fer-hi feina.

Quina creis que és la clau a l'hora de governar un poble?

— Admetre la crítica i intentar no fer mal a ningú. No s'han de mirar els colors polítics i s'ha d'ajudar tothom. No puc dormir si sé que he perjudicat algú, i si ho he fet, intent arreglar-ho.

Us tornareu a presentar a les pròximes eleccions?

— M'agradaria donar-vos una resposta, però encara no ho sé.

stats