PATRIMONI
Part Forana26/03/2015

L'Església passa davant de l'Ajuntament i inscriu la murada d'Artà a nom seu

El Consistori s'havia compromès a immatricular el recinte de Sant Salvador com a bé públic

Margalida Bonnín
i Margalida Bonnín

ArtàEl Bisbat de Mallorca ha estat més ràpid que l'Administració municipal hi ha inscrit a nom seu les murades i el recinte fortificat de Sant Salvador, a Artà. Ho ha confirmat aquest dijous Antoni Amorós, l'ecònom diocesà del Bisbat. "Legalment és nostre", ha dit.

La immatriculació (primera inscripció al registre de la propietat) d'aquest recinte s'emmarca en un procés d'apropiació que du a terme el Bisbat de Mallorca des de fa mesos i que haurà afectat uns 500 immobles. En aquest cas, topa amb la voluntat de l'Ajuntament, que des del final del 2013 està compromès a fer les passes per inscriure el bé al seu nom. Aquest dijous, el batle del municipi, Tolo Gili, afirmava que els tràmits ja estaven a punt per anar al registre la setmana que ve, sense saber que l'Església ja fa dos mesos que té les feines fetes.

Cargando
No hay anuncios

Si l'Ajuntament encara fa comptes d'immatricular el bé a nom seu, haurà de recórrer i demostrar que la murada i el recinte fortificat són un bé públic. Per fer-ho podria utilitzar un informe elaborat expressament per aquest motiu al final del 2013 per l'historiador Antoni Picazo, en què es demostraria el dret del Consistori a registrar-la. El Bisbat no ha vist aquest document. "El demanàrem i no ens el facilitaren", ha dit Amorós, que ha lamentat una manca de comunicació per part del Consistori.

Els tràmits que ha fet el Bisbat per inscriure el bé al registre de la propietat són senzills. Ha bastat entregar un escrit signat pel bisbe, Xavier Salinas, que certifica la "possessió immemorial" del recinte. "També ens basam en documentació", ha dit Amorós, referint-se a l'inventari de béns exclosos de la devolució de propietats a l'Església que es va produir el 1861 després de les desamortitzacions.

Cargando
No hay anuncios

Un any i mig després

L'Ajuntament d'Artà va saber que el recinte de Sant Salvador no tenia propietari a l'octubre del 2013 arran d'una pregunta feta en el ple per Iniciativa Verds, que també hi incloïa l'edifici consistorial. Mentre que amb l'edifici de l'Ajuntament es va actuar amb rapidesa i es va inscriure al principi del 2014, Sant Salvador va quedar enlaire. Un any després, es va aprovar una moció en què el Consistori es comprometia a agilitar els tràmits, que tingué el suport dels Verds, el PSOE i els Independents, l'abstenció d'El Pi i el vot en contra del PP. El tema havia tornat a sortir a la llum perquè el rector, Joan Servera, havia despenjat de la murada un domàs verd en suport a la comunitat educativa.

Cargando
No hay anuncios

Noves propietats del Bisbat

El procés d'immatriculació de béns per part de l'Església, tal com es du a terme, està en procés de pròrroga fins que s'aprovi la reforma de la Llei hipotecària. La reforma vigent aprovada pel Govern Aznar l'any 1998 va permetre a l'Església inscriure espais de culte i altres propietats no registrades sense necessitar cap requisit tret d'una certificació del bisbe i sense estar obligada a fer-ho públic ni pagar l'Impost de transmissió patrimonial. Entre aquestes propietats, s'hi inclou la mesquita de Còrdova. L'any 2009 sortí a la llum que l'Església l'havia posada a nom seu tres anys abans.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Mallorca, el Bisbat ha fet aquesta tasca durant els darrers mesos. "Llevat d'alguns béns en què hi ha algun problema concret, ja tenim tots els que no estaven immatriculats". La gran majoria són temples i altres edificis com rectories o salons parroquials i espais com placetes situades davant els temples.

En el cas d'Artà, Amorós s'ha mostrat partidari que la gestió del recinte sigui conjunta amb el Consistori.