La proposició de llei serra de Tramuntana: ral·lis paralitzats i viabilitat per restaurar les casetes de pedra en sec
El Consell de Mallorca ha presentat els principals directius del text articulat
El Consell de Mallorca ha presentat aquest dimecres els principals directius de la proposició de llei serra de Tramuntana, el text articulat que pretén protegir i dinamitzar aquest entorn per, entre altres coses, garantir la continuïtat del distintiu de Patrimoni Mundial atorgat per la Unesco l'any 2011.
Tot i ser una normativa transversal que tracta paisatge, patrimoni, agricultura, territori, urbanisme, mobilitat, desenvolupament econòmic i medi ambient, destaquen dues qüestions: la paralització de les proves esportives de motor a l'Ma-10 i el permís per a la reconstrucció d'edificacions existents en estat ruïnós de valor patrimonial (porxos). Són dos dels temes més controvertits i que més debat han generat d'ençà de l'anunci de la creació d'aquesta proposició de llei.
Val a dir que aquest document estarà ara a exposició pública per tal que s'hi puguin fer al·legacions, mentre que llavors s'haurà d'aprovar al ple del Consell de Mallorca per posteriorment elevar-se al Parlament i continuar amb la tramitació.
Proves esportives de motor
Tot i que fa dues setmanes, la institució insular ja avançà que proposaria posar límits a les proves esportives de motor que discorren per la carretera de la Serra, el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha anunciat la inclusió d'una disposició transitòria que "dona una pista de cap a on volem anar". Sevillano ha explicat que "fins que el Consell no es pronunciï formalment en ple i defineixi el nombre exacte de ral·lis permesos, no se'n farà cap" i ha remarcat que "aquest nombre pot ser entre zero i cent".
"Si el Consell de Mallorca el que vol és no autoritzar cap prova, basta que no es pronunciï al ple", ha sentenciat Sevillano qui ha deixat entreveure que la intenció de la institució insular és no autoritzar cap competició d'aquest tipus per l'Ma-10, una posició que acontentarà veïns i entitats ecologistes i indignarà els qui practiquen aquest esport.
Reconstruir els porxos en ruïnes
Un altre punt que ha ocupat el debat públic en els darrers anys és la dificultat que tenen els propietaris de les casetes de pedra en sec –conegudes localment com a porxos– per reconstruir o restaurar aquelles que estan en ruïnes. Després d'anys de reivindicacions i peticions per part dels particulars, la proposició de llei inclou un article que permetrà i estipularà aquestes actuacions de rehabilitació.
En aquest sentit, el conseller de Territori, Miquel Vadell, ha explicat que els interessats "podran sol·licitar al Departament de Patrimoni un informe per obtenir el permís per rehabilitar el porxo". Vadell ha concretat que "un tècnic avaluarà l'edifici i determinarà si té valor patrimonial, alhora que en definirà l'ús com a habitatge o magatzem agrícola, per exemple". Segons ha explicat el director insular, amb aquest informe "es podrà executar la recuperació d'aquests porxos, que, per haver perdut la teulada, han perdut els drets edificatius".Per deixar clar quins tipus de construccions es podran reformar amb cobertura legal, Vadell ha remarcat que "si és una casa feta amb bloc de formigó, està clar que no tindrà valor patrimonial". Amb tot, la proposició també estableix els criteris i materials a emprar.