Es presenten a Llubí 29 investigacions en el marc de les II Jornades d'Estudis Locals
Els glosadors i les glosadores del poble i el teatre popular de Jaume Ferrà han estat presents en l'apartat literari
LlubíDurant aquest passat cap de setmana –divendres i dissabte 2 i 3 de novembre– s’ha dut a terme a la sala multifuncional del Casal d’Entitats de Llubí les II Jornades d’Estudis Locals. En aquesta segona convocatòria s'han presentat 29 investigacions sobre temes molts diversos relacionats amb el municipi de Llubí. Un centenar de persones han seguit el debat i les conclusions dels estudis.
Les jornades s'encetaren amb una conferència del catedràtic de la UIB i llubiner d’adopció Gabriel Janer Manila que duia per títol "Fragments d'una història d'amor. Homenatge a Llubí". Janer Manila va recordar els seus inicis de mestre a l’escola de Llubí i la relació sentimental que establí aquells anys amb la que és la seva esposa, la llubinera Alícia Mulet Alomar. Aquests fragments formaran part del seu segon volum de memòries, que s’editaran a principi de l’any vinent.
Les comunicacions s’agruparen en diverses temàtiques: història, territori i natura, patrimoni, cultura, antropologia i folklore. En l'apartat d'història destacaren els estudis sobre la cavalleria medieval de na Burgueta (segles XIII-XIX), la dictadura de Primo de Rivera amb referències a l’escola i al Somatén i un bloc de comunicacions al voltant de la Guerra Civil i la figura del capellà afusellat pels feixistes el 1937: Jeroni Alomar Poquet. També s'hi va presentar el presbiterologi de la parròquia de Sant Feliu de Llubí i l’estudi d’alguns missioners llubiners a Amèrica.
Dissabte es presentaren treballs sobre el nucli de Binifalet, les eres de Llubí, la restauració de l’Ermitori i de la creu del molí de Son Rafal, i en l'àmbit més naturalístic: un estudi de fòssils, de les serps al·lòctones i de la pol·linització de les abelles per Son Sitges.
Toponímia
Els estudis toponímics sobre els Racons, Vinagrella, Llubí i Corbera aportaren noves hipòtesis sobre els esmentats topònims. La literatura popular també hi fou present a traves de l’estudi d’un seguit de glosadors i glosadores llubineres i el teatre popular de Jaume Ferrà. El patrimoni lingüístic llubiner arreplegat al Diccionari Alcover-Moll i la presència de Llubí a l’obra del pare Joan Llabrés "Els nostres arts i oficis d’antany" arrodoniren aquest apartat.
Les jornades varen concloure amb tres investigacions al voltant de les festes majors llubineres de Sant Feliu: els orígens de la cursa popular que encara es celebra, els vint anys de la festa del motoret i els deu anys dels premis Sant Feliu de cant coral.