Part Forana 30/08/2024

La macrogranja de Sineu pot contaminar l'aigua que es consumeix a Palma

Aquest divendres és el darrer dia per presentar al·legacions al projecte per a l'instal·lació avícola de Son Vanrell

Joan Socies
2 min
La reunió dels veïns durant la intervenció

SineuLa macrogranja de Sineu podria contaminar fins i tot l'aigua que es consumeix a Palma. Així ho han assegurat el geòleg Damià Perelló i l'ecòleg Biel Moyà durant la xerrada d'aquest dijous a la Farinera de Llubí. Els dos experts han alertat que els fems que poden generar les gallines poden suposar una clara amenaça per a l'aqüífer de la Marineta, del qual Perelló ha recordat que "se'n van cinc tones d'aigua cap a Palma". "Això ho han de saber a Palma! La macrogranja de Sineu pot contaminar l'aigua que tenen a Ciutat", ha emfatitzat. Cal recordar que aquest divendres és el darrer dia per presentar al·legacions al projecte de macrogranja de Son Vanrell a Sineu.

A més de Perelló i Moyà, també ha intervengut a la xerrada el biòleg Biel Vicens, qui ha estat el primer a parlar després de la presentació de la batlessa, Magdalena Perelló. Vicens ha iniciat la seva intervenció posant les fites de la finca de Son Vanrell. L'ha ubicada i ha parlat de la qualitat ambiental dels boscos de pins, ullastres i alzines que té la possessió dins les seves terres. A això ha afegit la presència de dues zones humides, per tant, protegides, i un alzinar pròxim qualificat d'ANEI. El biòleg, bon coneixedor de la zona, també ha parlat d'una àrea de protecció d'aus rapinyaires, un espai ubicat a menys d'un quilòmetre de la macrogranja. "Ja podeu imaginar el que pot suposar per a una zona de rapinyaires la presència de tantes gallines", ha dit.

Així mateix, ha volgut fer molta incidència en la biosanitat i la bioseguretat del projecte. "Una granja, quan té més de 40.000 gallines, ja és considerada una macrogranja, i aquí parlam de 750.000 gallines. Ja podeu veure que això és un còctel perfecte per a les epidèmies i malalties com la grip aviària, entre d'altres". Vicens ha conclòs dient que "en el projecte presentat, en cap cas hi ha un pla de bioseguretat elaborat".

Finalment, el torn de paraules ha servit per posar sobre la taula altres qüestions i consideracions entorn d'aquest projecte. Entre les conclusions que n'han sortit podem dir que el Pla de Mallorca compta ara mateix amb un equilibri agrari que aquest macroprojecte pot rompre. Els tres ponents també han coincidit a assenyalar que "no han de venir els promotors i convèncer-nos que la reduiran a la meitat, no! Una macrogranja no té lloc al Pla, ni de 750.000 ni de 100.000 gallines".

En tot cas, aquests dies també han estat altres les entitats que han volgut mostrar el seu rebuig a la macrogranja. Aquest mateix dijous s'ha constituït a Sineu la Plataforma Macrogranges No! 

Qui no s'havia manifestat sobre el projecte fins ara havia estat el conseller d'Agricultura i Medi Natural, Joan Simonet. Fins i tot aquest dijous també ha evitat valorar si el projecte de la macrogranja de Sineu és o no el model adient. Simonet ha dit que la seva conselleria és responsable dels informes en matèria ramadera. A més, ha incidit en la necessitat de tenir en compte la sobirania alimentària i ha destacat que la producció d’ous a les Balears npmés cobreix el 13% de la demanda local.

stats