Mallorca demana cinc milions a Europa per reduir les fuites d'aigua de les xarxes municipals
Amb aquests doblers, el Consell preveu digitalitzar els comptadors per millorar l'obtenció de dades a tot el cicle de l'Illa
PalmaEl Consell de Mallorca demanarà cinc milions d'euros als fons europeus Next Generation per reduir les fugues d'aigua de les xarxes municipals. La iniciativa, que s'ha aprovat en el Consell executiu d'aquest dimecres, preveu la digitalització de comptadors, millores de l’eficiència en la captació, distribució i sanejament de l’aigua, i en l’obtenció de dades de tot el procés a partir de noves eines digitals. El total del projecte suposa 8,5 milions d’euros, dels quals es proposa la sol·licitud de cinc milions a Europa.
Cal recordar que, com va avançar aquest diari, arran del mal estat de la xarxa Mallorca ha perdut, en només un any, 28,6 hectòmetres cúbics d'aigua, una quantitat que podria servir per omplir quatre vegades el Gorg Blau i que podria abastir el consum anual de Palma i Pollença junts, segons les darreres xifres de la Conselleria de Medi Ambient.
Quins projectes es podran finançar amb aquests doblers?
Queden dins de l’abast del projecte del Consell aquelles actuacions que vagin en la línia de planificar, estudiar i projectar elements de gestió que millorin l’eficiència de l’aigua en cicle urbà, ja sigui en la creació de models de consum, planificacions topogràfiques, o avaluació de l’estat dels sistemes de captació en els casos de pous i aqüífers.
Així mateix, també es preveu que siguin finançables les accions de millora de l’eficiència de les captacions directes en el domini públic hidràulic, ja siguin superficials o subterrànies. La millora dels sistemes de telegestió i telelectura del sistema, a través de la digitalització dels comptadors, així com les actuacions de millora de l’eficiència en la depuració d’aigües residuals i la xarxa de col·lectors.
Un altre àmbit d’acció del pla serà la creació i millora dels sistemes d’informació de tot el sistema a través d’eines digitals que permetran un millor coneixement del funcionament i eficiència de la xarxa de captació, distribució i sanejament de l’aigua que a Mallorca es destina per a l’ús de boca, amb l’objectiu final d’aconseguir una reducció del volum de pèrdues d’aigua.