Manacor abalisarà les platges verges per evitar la pressió de barques i iots prop de l’arena
L’Ajuntament prepara una ordenança per prohibir fumar als arenals i l’excés de renou provocat per la música, que entraria en funcionament la temporada vinent
PalmaManacor abalisarà les seves platges verges per evitar la pressió d’embarcacions prop de l’arena, que de cada cop més, posen en seriós perill els banyistes que cada estiu hi accedeixen per banyar-s’hi. Així ho ha fet saber avui el regidor municipal de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, qui s’ha referit en especial al cas de Cala Varques, on les barques, llanxes i velers envaeixen un espai que no els pertoca i provoquen escenes de tensió amb els qui haurien de gaudir del bany sense passar pena.
En concret, l’Ajuntament ha posat l’exemple de Cala Morlanda i el Caló d'en Rafelino, dues platges de roca pròximes a l’Illot que ja estan abalisades, cosa que ha servit perquè durant aquesta passada temporada molts pocs vaixells de grans dimensions s’acostassin en excés fora d’allò permès. “És la manera que tenim més efectiva d’aconseguir-ho”, explica Llodrà, que lamenta que el control i les sancions depenguin de l’eficàcia, quasi sempre en dubte, de Demarcació de Costes.
Així mateix, el Consistori manacorí prepara tota una ordenança de platges, que començarà a tramitar-se en les setmanes vinents perquè pugui entrar en vigència l’estiu de 2025, i que entre d’altres coses pretén prohibir (més enllà de la recomanació) que es pugui fumar als arenals del municipi i no permetre la música forta que molesti la resta d’usuaris, entre d'altres. La futura ordenança anirà acompanyada també d’un règim sancionador, amb quanties econòmiques encara per determinar.
La delegació de Turisme ha impulsat enguany la senyalització de les platges com a espais lliures de tabac, promovent un entorn més saludable. “Volem que les platges de Manacor siguin espais públics sense fum, on tothom pugui gaudir d’un ambient net i agradable”, ha afegit la delegada de Turisme, Júlia Acosta.
La temporada en xifres
L’Ajuntament de Manacor i l’Empresa de Serveis Municipals (SAM) han presentat avui el balanç de la temporada de platges de 2024, en el qual destaquen els avenços cap a una gestió sostenible i inclusiva de la costa. La roda de premsa, que ha tingut la presència del president de la SAM, Sebastià Llodrà; la vicepresidenta, Joana M. Llull; la delegada de Turisme, Júlia Acosta; i el gerent, Francesc Grimalt, ha posat en relleu les mesures aplicades des de la municipalització del servei el 2021, orientades a promoure un ús responsable de les platges per part de residents i visitants.
Les dades econòmiques de la temporada són encoratjadores: la gestió municipal de les platges ha generat quasi 1,1 milions d’euros d’ingressos i ha registrat un benefici net de 319.215. “Aquest balanç avala el compromís de Manacor amb un model de gestió rendible i respectuós amb l’entorn, que beneficia tant els residents com els visitants”, ha destacat Llodrà.
En l’àmbit de la sostenibilitat, una de les principals mesures ha estat la reducció de la densitat de gandules i para-sols de fins al 50% en algunes platges. Aquesta mesura ha permès generar espais amplis sense serveis de lloguer. Així mateix, s’ha garantit l’accés lliure a la primera línia de costa, on els usuaris han pogut instal·lar les seves pròpies tovalloles i para-sols.
Neteja manual
A més, s’ha implementat una política de neteja manual de l’arena, que permet preservar el perfil natural de les platges i gestionar la posidònia de manera controlada. Per exemple, aquesta temporada s’han recollit 30 m³ de posidònia a la platja de l’Illot, que es conservaran per ser retornats a la platja a l’hivern, contribuint així a la regeneració natural de l’ecosistema marí.
Pel que fa a l’ús del servei de para-sols i gandules, el percentatge d’ocupació mitjà durant la temporada ha estat del 63,75%, amb una demanda més alta durant els mesos de juliol i agost, que han registrat ocupacions superiors al 90%. Aquestes xifres reflecteixen un ús equilibrat del servei, que permet mantenir espais lliures per a altres activitats i usos recreatius.
En l’àmbit de la seguretat, el servei de salvament marítim ha disposat d'un pressupost de 650.000 euros. Entre les millores introduïdes, en destaca l’ampliació de la cobertura horària en les platges amb risc mitjà i la incorporació d’una segona embarcació de vigilància, fet que ha reduït el temps de resposta en emergències. Aquest estiu el servei ha realitzat 2.261 assistències, més d’11.000 actuacions preventives i 233 intervencions aquàtiques, entre les quals 114 han estat rescats. El 65% de les assistències han estat per picades de grumers.
Les platges de Manacor també han avançat en inclusió, ampliant els serveis per a persones amb mobilitat reduïda a les platges de l’Illot, Portocristo i Domingos Petit. Amb 49 usuaris registrats, principalment persones majors de 60 anys, el servei ha proporcionat cadires amfíbies i bany assistit.