Manacor acull les XIII Jornades d’Estudis Locals: Turisme i Patrimoni
quest esdeveniment és una oportunitat única per conèixer en profunditat la història i el patrimoni de Manacor
PalmaEl Museu d'Història de Manacor acollirà aquest proper divendres 20 i dissabte 21 de setembre les XIII Jornades d’Estudis Locals, que enguany se centraran en el tema del turisme i patrimoni. Aquest esdeveniment és una plataforma d’intercanvi d’idees i investigacions sobre la història, el turisme i el llegat cultural de Manacor.
Les jornades començaran divendres, 20 de setembre, amb la recepció i inscripció a les 16.15 h. La ponència inaugural, titulada «Impressions museístiques en el turisme cultural de les Illes Balears», anirà a càrrec de Lourdes Melis a les 17.00 h. Posteriorment, s'iniciarà la primera sessió amb un conjunt de comunicacions centrades en els inicis del turisme a Manacor, amb temes com el desenvolupament del transport, les primeres fondes, i el paper de les coves del Drach com a reclam turístic. Els investigadors Albert Carvajal Mesquida, Antoni Gomila Grimalt, Agnès Gayà Grimalt, M. Magdalena Gelabert i Miró, Sara Martín Gutiérrez, Cristina Duran Truyols, Joana M. Melis Huguet i Vicenç Amengual Salas presentaran els seus estudis. La jornada de divendres conclourà amb una segona sessió dedicada a joves investigadors, amb treballs sobre història local i projectes urbanístics.
El dissabte, 21 de setembre, la jornada s’obrirà amb la tercera sessió, centrada en el patrimoni, que comptarà amb la participació de Sebastià Munar Llabrés i Caterina Horrach Nicolau, que revisaran els motius decoratius del vaixell de Porto Cristo. També es presentaran altres comunicacions que tractaran l’argenteria manacorina i les trajectòries de figures locals destacades, amb Miquel Pou Amengual, Joan Círia Maimó, Antoni Sureda Vicens, Bàrbara Duran Bordoy i Miquel X. Duran Vaquer.
A partir de les 11.10 h, la quarta sessió posarà el focus en la història i societat, amb ponències sobre els contractes d’arrendament i toponímia de la possessió de sa Vall de la Nou i els usos històrics de ses Pedreres de Son Jaume Andreu, entre d'altres. Hi intervendran Miquel X. Duran, Francesc Canuto Bauçà, Antoni-Lluís Reyes Duran, Pau Tomàs Ramis, Antoni Aulí Ginard, Joan Pons Julià i Marcel Pich Esteve.
Les jornades es tancaran amb una cinquena sessió dedicada a la toponímia i medi natural, amb estudis a càrrec d'Antoni Pasqual Andreu, Marina Grimalt Rodríguez, Bàrbara Terrassa Pont, Miquel Grimalt Gelabert, Joan Rosselló Geli, Joan Bauzà Llinàs, Pedro Fidel Castro Lliteres, Josep A. Troya López i Máximo Arias Day. Les XIII Jornades d’Estudis Locals de Manacor conclouran a les 14 h del dissabte amb l’acte de cloenda. Aquest esdeveniment és una oportunitat única per conèixer en profunditat la història i el patrimoni de Manacor.